Υπέρταση: Ένας Σημαντικός Παράγοντας Κινδύνου για τη Νοσηλεία από COVID-19

Η υπέρταση συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από το στέλεχος Όμικρον, ακόμα και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και με τις 3 δόσεις των εμβολίων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.

Η παραπάνω παρατήρηση είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι σήμερα περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των ηλικιωμένων πάσχει από υπέρταση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε μία πιθανή έκθεση στον ιό, ακόμα και όταν το στέλεχος που κυκλοφορεί προκαλεί ήπια συμπτώματα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εξετάζοντας ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, οι επιστήμονες της μελέτης κατέληξαν τελικά σε 912 ασθενείς που είχαν κάνει και τις 3 δόσεις των mRNA εμβολίων και ακολούθως διαγνώστηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος κρουσμάτων από το στέλεχος Όμικρον. Από τους παραπάνω ασθενείς, οι 145 χρειάστηκαν νοσηλεία για την COVID-19.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 είχαν υπέρταση και κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση είναι εξαιρετικά υψηλό», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη νοσηλεία από COVID-19.

«Τα αποτελέσματα αυτά ήταν αναμενόμενα καθώς οι παραπάνω παθήσεις έχουν συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση σε αρκετές άλλες λοιμώξεις», εξηγεί η ομάδα.

Καθώς η υπέρταση συχνά συνυπάρχει με τη χρόνια νεφρική νόσο, την καρδιαγγειακή νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια, οι επιστήμονες εξαίρεσαν από την ανάλυσή τους όσους είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με κάποια από τις παραπάνω νόσους. Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν σημαντικά αυξημένος ακόμα και σε αυτούς που έπασχαν μόνο από υπέρταση.

Ο κίνδυνος νοσηλείας από COVID-19 παρουσίαζε επίσης αύξηση με την ηλικία και το χρόνο που είχε περάσει από τον εμβολιασμό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν ωστόσο αυτοί που είχαν ιστορικό υπέρτασης (2.6 φορές).

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης πρακτικά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών από την αρχή της πανδημίας που είχαν δείξει ότι η υπέρταση πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που είχαν αναδειχθεί στην αρχή της πανδημίας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, δεν συνδέθηκαν εξίσου ισχυρά με τον κίνδυνο νοσηλείας μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.

Η υπέρταση συνέχισε, ωστόσο, να έχει ισχυρή προγνωστική ισχύ για τη χειρότερη πρόγνωση, ακόμα και σε αυτό το νέο στέλεχος.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες με σκοπό να εξερευνηθεί περισσότερο η σύνδεση της υπέρτασης με την COVID-19, καθώς και διάφορες μέθοδοι για τον περιορισμό του παραπάνω κινδύνου.

«Αν κατανοήσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και την υπέρταση θα μπορούμε να αναπτύξουμε κατάλληλες προσεγγίσεις για τον περιορισμό του κινδύνου σε αυτούς τους ασθενείς», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα