Υπάρχουν Οφέλη από τη Χρήση Διπλής Μάσκας; Όλα τα Διαθέσιμα Δεδομένα

Σε μία συνέντευξη που έδωσε προσφάτως, ο Dr Anthony Fauci, επικεφαλής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας απάντησε ότι είναι προτιμότερη σε σχέση με τη μονή και «κατά πάσα πιθανότητα» προσφέρει περισσότερα οφέλη στην πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Την προσέγγιση αυτή έχουν ασπαστεί αρκετοί άλλοι ειδικοί, οι οποίοι συνιστούν πλέον ότι, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι προτιμότερο να φοράμε 2 μάσκες.

Πόσο σωστή είναι όμως η προσέγγιση αυτή και ποιοι είναι αυτοί που θα πρέπει να φοράνε 2 μάσκες; Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Θεωρητικά, η Διπλή Μάσκα Περιορίζει Περισσότερο την Κίνδυνο Μόλυνσης με SARS-CoV-2

Η λογική για τη χρήση διπλής μάσκας είναι ότι προσθέτουμε ένα ακόμα στρώμα φιλτραρίσματος. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε περισσότερα σωματίδια του ιού.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή μπορεί να δημιουργήσει μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας (false sense of security) στους ανθρώπους, οι οποίοι θα πιστεύουν ότι είναι «άτρωτοι» επειδή χρησιμοποιούν 2 μάσκες αντί για 1.

Στην πραγματικότητα, η χρήση 2 μασκών κακής ποιότητας δεν μπορεί να προστατεύσει ικανοποιητικά από τον ιό, ενώ αν οι μάσκες δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο, υπάρχει κίνδυνος εισόδου του ιού από τα κενά στα άκρα της μάσκας.

Γιατί είναι Σημαντικό να Εφαρμόζει Καλά η Μάσκα;

Ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι το πόσο καλά εφαρμόζει στο πρόσωπο. Αν η μάσκα δεν εφαρμόζει καλά, υπάρχει διαρροή αέρα από τα κενά που δημιουργούνται με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Για παράδειγμα, η χρήση 2 χειρουργικών μασκών πιθανώς είναι χειρότερη προσέγγιση από τη χρήση μόνο μίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί το υλικό της χειρουργικής μάσκας είναι πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να φιλτράρει το 95% των σωματιδίων. Ωστόσο, η χρήση μίας δεύτερης χειρουργικής μάσκας πάνω από την πρώτη θα παραμορφώσει το σχήμα της μάσκας δημιουργώντας κενά στην εφαρμογή της πάνω στο πρόσωπο. Επομένως, αντί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, ρεαλιστικά θα την περιορίσει στο 80% περίπου.

Ο συνδυασμός μίας πάνινης με μία χειρουργική μάσκα επίσης δεν αποτελεί ιδανική προσέγγιση, καθώς η πάνινη μάσκα είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη χειρουργική, επομένως ο συνδυασμός τους θα είχε μειωμένη απόδοση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό μίας μάσκας είναι να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Πότε Πρέπει να Φοράμε 2 Μάσκες;

Αν και σήμερα υπάρχει πληθώρα δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάθε μάσκας ξεχωριστά, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διπλής μάσκας.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 θα πρέπει να επιλέξουμε μία μάσκα που εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας και έχει φτιαχτεί από τα κατάλληλα υλικά.

Ο μοναδικός λόγος να χρησιμοποιήσουμε διπλή μάσκα είναι για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ατόμων, όταν εμείς έχουμε ήδη μολυνθεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα, φαίνεται ότι ορισμένα είδη μάσκας με βαλβίδα (όπως η Ν95 με βαλβίδα) προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό το χρήστη της μάσκας, όχι όμως και τα άλλα άτομα. Επομένως, κατά τη χρήση του παραπάνω είδους μάσκας, θα πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιείται και μία δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη.

Αν Αποφασίσετε να Χρησιμοποιήσετε Διπλή Μάσκα

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η χρήση διπλής μάσκας δεν είναι απαραίτητη εκτός αν η μάσκα που φοράτε έχει βαλβίδα.

Ωστόσο, αν αποφασίσετε να φορέσετε διπλή μάσκα, προσπαθήστε να επιλέξετε μία μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας που διασφαλίζει το μέγιστο δυνατό φιλτράρισμα.

Η μάσκα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο θα πρέπει να εφαρμόζει καλά, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή αέρα γύρω από τη μάσκα.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε επίσης ότι η διπλή μάσκα μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την αναπνοή, καθώς περισσότερα στρώματα σημαίνει μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή του αέρα.

Ιδανικά, προτιμήστε μάσκες με καλό ποσοστό φιλτραρίσματος που δεν εμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα