Υπάρχουν Γονίδια που Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19;

Αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για την COVID-19, πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ένα μεγάλο βήμα το οποίο μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση από τον ιό. Συγκεκριμένα, μία έρευνα που εξέτασε χιλιάδες ασθενείς με COVID-19, ανακάλυψε 8 γονίδια τα οποία εμφανίζονται συχνότερα σε ασθενείς που νοσούν σοβαρότερα από τον ιό.

Η παραπάνω ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα στοχεύουν τις παραπάνω αλληλουχίες.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παραπάνω έρευνας, οι παρατηρήσεις τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν τη σηματοδότηση των ιντερφερονών, την ενεργοποίηση των μονοκυττάρων, καθώς και τις επιβλαβείς φλεγμονώδεις οδούς.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 2.244 ασθενείς με COVID-19 που είχαν νοσηλευτεί σε 208 ΜΕΘ της Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν το DNA των ασθενών με την τεχνική GWAS η οποία ανιχνεύει συσχέτιση ανάμεσα σε γονίδια και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για κάθε ένα από τους παραπάνω ασθενείς, οι επιστήμονες εξέτασαν 5 ακόμα άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Τα δεδομένα για το γονιδίωμα της ομάδας ελέγχου είχαν προέλθει από το UK Biobank, μία βάση δεδομένων με πληροφορίες για το γονιδίωμα του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας.

Η τεχνική GWAS ανέδειξε 8 γονίδια τα οποία εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στους ασθενείς με COVID-19 και η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε σε 2 διαφορετικές πληθυσμιακές μελέτες.

Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 τελικά δεν κάνουν εξετάσεις του γονιδιώματος, οι παρατηρήσεις της έρευνας χρησιμεύουν περισσότερο στην ανάπτυξη θεραπειών.

Τα γονίδια που αναδείχθηκαν από την έρευνα συνδέονται κυρίως με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιούς και τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς.

Για παράδειγμα, το γονίδιο ΤΥΚ2 συνδέεται με τη φλεγμονώδη απόκριση και την καταιγίδα κυτταροκινών η οποία ευθύνεται για το θάνατο αρκετών ασθενών.

Οι αναστολείς του υποδοχέα που κωδικοποιεί το παραπάνω γονίδιο μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της COVID-19, ιδιαίτερα σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την παραπάνω επιπλοκή, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρή COVID-19 και τη γενετική προδιάθεση για την παχυσαρκία. Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, πιθανώς δεν μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία στην COVID-19.

Ένας σημαντικός περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι εθελοντές της ομάδας ελέγχου δεν είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2.

Ιδανικά, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η παρουσία των παραπάνω γονιδίων αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, οι εθελοντές θα έπρεπε επίσης να έχουν μολυνθεί με τον ιό. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θα συγκρίναμε τα γονίδια ανάμεσα σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση και σε ασθενείς με ήπια νόσηση.

Παρά τον παραπάνω περιορισμό, τα αποτελέσματα της έρευνας ουσιαστικά δείχνουν ότι υπάρχουν δύο μηχανισμοί που συνδέονται με τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Αυτοί είναι, στα πρώιμα στάδια, η απόκριση της έμφυτης ανοσίας στην ιογενή λοίμωξη και, στα προχωρημένα στάδια, η φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθώς σήμερα υπάρχουν ήδη φάρμακα που στοχεύουν τους παραπάνω μηχανισμούς (για παράδειγμα η βαρισιτινίμπη, ένα φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στοχεύει το γονίδιο ΤΥΚ2) θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα