Βακτηριακές Λοιμώξεις στους Ασθενείς με COVID-19: Τα Τελευταία Δεδομένα

Μία μικρή μελέτη από την Ιρλανδία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ για σοβαρή COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις όταν έπαιρναν τοσιλιζουμάμπη. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός αποδόθηκε στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που είχαν οι παραπάνω ασθενείς και όχι στη χορήγηση του αναστολέα της ιντερλευκίνης 6 (IL-6).

Στους συνολικά 74 εθελοντές που εξετάστηκαν στη μελέτη, η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ ήταν σχεδόν διπλάσια σε όσους έλαβαν τοσιλιζουμάμπη συγκριτικά με αυτούς που δεν έλαβαν το παραπάνω φάρμακο. Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection ήταν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βακτηριακές λοιμώξεις κατά τη νοσηλεία τους στη ΜΕΘ συγκριτικά με αυτούς που νοσηλεύτηκαν για άλλα αίτια (51% έναντι 11%).

«Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων στους ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν τοσιλιζουμάμπη, ωστόσο οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τους ασθενείς τους καθώς ο αυξημένος κίνδυνος που διαπιστώθηκε στη μελέτη μας ενδεχομένως δεν συνδέεται με την ανοσοκατασταλτική δράση του φαρμάκου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αν και οι πρώτες μελέτες για την αναστολή της IL-6 είχαν καταλήγει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, οι μελέτες REMAP-CAP και RECOVERY επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, επομένως το φάρμακο έλαβε τελικά έγκριση για την αντιμετώπιση της COVID-19 πέρσι.

Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν τοσιλιζουμάμπη παρέμεναν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αποδόθηκε σε άλλες διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες που εξετάστηκαν. Για παράδειγμα, στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης, οι περισσότεροι ασθενείς διασωληνώθηκαν άμεσα με την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν χειρότερη όταν έλαβαν το φάρμακο.

Συνολικά, οι ασθενείς που έλαβαν τοσιλιζουμάμπη παρέμειναν για μεγαλύτερη διάρκεια στη ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν το παραπάνω φάρμακο (18 έναντι 9 ημέρες), ενώ και η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν μεγαλύτερη (45 έναντι 34 ημέρες).

Ωστόσο, τα ποσοστά θνητότητας ήταν χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε τοσιλιζουμάμπη τόσο στις 30 ημέρες (29% έναντι 36%) όσο και στις 60 ημέρες (37% έναντι 42%).

«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης είχαν γενικά σοβαρότερα συμπτώματα γεγονός που πιθανώς εξηγεί και τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ. Όσο περισσότερο παραμένει ένας ασθενής στη ΜΕΘ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιάσει δευτερογενείς βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 406 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Limerick της Ιρλανδίας. 74 από αυτούς τους ασθενείς είχαν COVID-19 (εκ των οποίων οι 41 έλαβαν τοσιλιζουμάμπη), ενώ 332 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ για άλλα αίτια.

Η μέση ηλικία των ασθενών με COVID-19 ήταν τα 64 χρόνια, ενώ περισσότερο από το 50% ήταν άνδρες. Περίπου το 1/3 είχε χρόνια νοσήματα από το αναπνευστικό, το 42% είχε καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το 17-18% ήταν ανοσοκατεσταλμένοι. Στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης περισσότεροι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι, ενώ στην ομάδα που δεν έλαβε το φάρμακο περισσότεροι ασθενείς είχαν διαβήτη, νεφρική ή ηπατική νόσο.

Άλλες θεραπείες που χορηγήθηκαν στους ασθενείς με COVID-19 ήταν η δεξαμεθαζόνη (88-98%) και η ρεμδεσιβίρη (52-63%).

Μετά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ, περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης χρειάστηκαν διασωλήνωση (27% έναντι 12%), ενώ κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το ποσοστό των ασθενών που χρειαζόταν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου ήταν υψηλότερο στην ομάδα που δεν έλαβε το φάρμακο (36% έναντι 15%). Τελικά, το 71% της ομάδας που έλαβε τοσιλιζουμάμπη και το 67% της άλλης ομάδας χρειάστηκε διασωλήνωση.

Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασε σοβαρές βακτηριακές ή μυκητιαστικές λοιμώξεις ήταν 63% στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης και 39% στην ομάδα που δεν έλαβε το παραπάνω φάρμακο.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα