Το Κάπνισμα και η ΧΑΠ Αυξάνουν τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19

Μία νέα μελέτη που εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα, τον COVID-19 και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από μία λοίμωξη με COVID-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και είναι η πρώτη που εξετάζει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με ιστορικό ΧΑΠ από τον COVID-19.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία «κοινή, χρόνια δυσλειτουργία των πνευμόνων που σχετίζεται με στένωση των αεραγωγών», όπως έγραψαν οι ερευνητές.

Η νόσος είναι αρκετά σύνθετη και προκαλείται κυρίως από την «έκθεση στα τοξικά αέρια και τα σωματίδια του καπνίσματος», εξήγησαν. Το 2016, παρατηρήθηκαν συνολικά 251 εκατομμύρια περιστατικά ΧΑΠ παγκοσμίως, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, εξ’ αιτίας αρκετών παραγόντων, με σημαντικότερο το κάπνισμα.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν έναν από τους κύριους προκλητικούς παράγοντες για τη ΧΑΠ», είπαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι τελευταίοι θέλησαν να εξετάσουν πως συνδέεται το ιστορικό ΧΑΠ (ή το ιστορικό καπνίσματος) με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19.

Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις προηγούμενες έρευνες που είχαν δεδομένα από ασθενείς με ΧΑΠ και COVID-19. Από τις 123 έρευνες, για την τελική τους ανάλυση χρησιμοποίησαν τελικά τις 15.

Οι 15 έρευνες που πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης είχαν συνολικά 2.473 ασθενείς με COVID-19. Από το δείγμα αυτό, οι 58 ασθενείς (2.3%) είχαν ΧΑΠ, ενώ οι 221 (9%) ήταν καπνιστές.

Μεταξύ των περιορισμών της μελέτης, όπως παραδέχτηκαν οι ερευνητές, ήταν ο μικρός αριθμός των εθελοντών καθώς και το γεγονός ότι κάθε έρευνα που εξετάστηκε είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους και συχνά είχε διεξαχθεί σε άλλη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «οι καπνιστές έχουν 45% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από τον COVID-19 σε σχέση με τους πρώην καπνιστές και αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ».

Η συνολική θνησιμότητα στα 2.473 περιστατικά που εξετάστηκαν από τις 15 έρευνες ήταν 7.4%. Ωστόσο, η θνησιμότητα στους καπνιστές ήταν 38.5%, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι, εξετάζοντας μόνο τους ασθενείς που παρουσίασαν σημαντικά συμπτώματα από τον COVID-19, οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν 63% πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση, και 60% θνησιμότητα. Οι ασθενείς της ίδιας ομάδας που δεν είχαν ΧΑΠ είχαν μόλις 33% πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση.

«Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών που εξετάστηκε από τη μελέτη μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ αποτελούν ευπαθή ομάδα για τον COVID-19», είπαν οι επιστήμονες.

Το ποσοστό των καπνιστών στο δείγμα που εξετάστηκε (9%) ήταν χαμηλότερο από «το ποσοστό των καπνιστών στην Κίνα», το οποίο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι περίπου 25%. Παρ’ όλ’ αυτά η μελέτη δείχνει ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τα δεδομένα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης αλλά και τη σοβαρότητα της νόσησης από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι τα δεδομένα της έρευνάς τους προέρχονται κυρίως από την Κίνα και οι έρευνες που εξετάστηκαν δεν είχαν σχεδιαστεί για να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη ΧΑΠ και τον COVID-19, υποστήριξαν ότι η μελέτη τους προσφέρει σημαντικά δεδομένα στους γιατρούς.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες και καμπάνιες για τη διακοπή του καπνίσματος από τους φορείς δημόσιας υγείας. Η μείωση του ποσοστού των καπνιστών θα βοηθήσει και στον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2», υποστήριξαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει επίσης ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης από COVID-19. Αν και ορισμένοι ειδικοί είχαν υποστηρίξει ότι η νικοτίνη πιθανώς αναστέλλει την ικανότητα του ιού να προσκολλάται στα κύτταρα, η θεωρία αυτή τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε, μάλιστα, σε μία δήλωσή του την προηγούμενη Δευτέρα ότι «το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού και αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσησης από αυτές».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα