Το Άσθμα Δεν Αποτελεί Παράγοντα Κινδύνου για την COVID-19 – Νέα Δεδομένα

Το άσθμα δεν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νοσηλεία ή τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Μάλιστα, το αλλεργικό άσθμα φαίνεται ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Από την αρχή της πανδημίας τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του άσθματος στην πορεία της λοίμωξης από COVID-19 δεν ήταν σαφή, με αρκετές έρευνες να δείχνουν ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ενώ άλλες να απορρίπτουν αυτή τη θεωρία, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI). Το συνέδριο διεξήχθη φέτος διαδικτυακά εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι η Th2 φλεγμονή που συνδέεται με το αλλεργικό άσθμα, μειώνει τους υποδοχείς ACE2 τους οποίους χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να μολύνει τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Θέλοντας να αναλύσουν περισσότερο την παραπάνω θεωρία, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν 5.596 εθελοντές που είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 κάποια στιγμή στο διάστημα από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020. Από τους παραπάνω ασθενείς, το 11% νοσηλεύτηκε, εκ των οποίων οι 100 (16.5%) είχαν επίσης άσθμα. Στην αρχή της έρευνας, όλα τα χαρακτηριστικά των εθελοντών ήταν συγκρίσιμα, εκτός από την ηλικία (στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν η μέση ηλικία ήταν υψηλότερη).

Στην αρχική ανάλυση των αποτελεσμάτων, το άσθμα συνδέθηκε ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19 (53%).

Ωστόσο, αρκετοί από τους ασθενείς είχαν συννοσηρότητες οι οποίες γνωρίζουμε σήμερα ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, όπως η υπέρρταση, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Μετά την προσαρμογή για τους παραπάνω παράγοντες, η σύνδεση ανάμεσα στο άσθμα και τον κίνδυνο νοσηλείας μειώθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Το άσθμα δεν συνδέθηκε επίσης ισχυρά με σοβαρότερη νόσηση από COVID-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Η μελέτη χρησιμοποίησε μάλιστα αυστηρά μέτρα για τον προσδιορισμό της σοβαρής νόσησης.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας, ωστόσο, ήταν ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αλλεργικό και μη αλλεργικό άσθμα. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες της έρευνας, οι ασθενείς με διάγνωση αλλεργικού άσθματος είχαν μέχρι και 50% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19 συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έπασχαν από την παραπάνω νόσο.

Ακόμη, τα επίπεδα των ηωσινοφίλων κατά τη νοσηλεία, ακόμα και μετά την προσαρμογή για τη χρήση συστηματικών στεροειδών, συνδέθηκαν με καλύτερη πρόγνωση, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του άσθματος.

«Στο δείγμα των ασθενών που εξετάσαμε, διαπιστώσαμε ότι το άσθμα δεν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νοσηλεία ή τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Μάλιστα, το αλλεργικό άσθμα συνδέθηκε με σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από τον ιό», υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης.

Τόνισαν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας.

«Οι παρατηρήσεις μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασθενείς που παίρνουν βιολογικούς παράγοντες. Τα φάρμακα αυτά γνωρίζουμε ότι εξαντλούν τα ηωσινόφιλα και τροποποιούν έτσι τον αλλεργικό φαινότυπο. Μπορεί το φαινόμενο αυτό να επηρεάσει τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19; Δυστυχώς, ο αριθμός των ασθενών στη μελέτη μας που έπαιρνε βιολογικούς παράγοντες ήταν πολύ μικρός, επομένως δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πεδίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα