Τι Γνωρίζουμε για τα Περιστατικά των Εμβολιασμένων Ασθενών που Νόσησαν από COVID-19;

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 αυξάνεται συνεχώς και κάθε μέρα φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Ωστόσο, αν και τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον τερματισμό της πανδημίας, δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα. Κατά συνέπεια, σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο που εμβολιάστηκε για τον ιό μπορεί να μολυνθεί και να παρουσιάσει συμπτώματα COVID-19.

Τα περιστατικά αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση της πανδημίας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τους μηχανισμούς της COVID-19.

Τι Γνωρίζουμε για Αυτά τα Περιστατικά;

Είναι γνωστό ότι ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να παρουσιάσουμε συμπτώματα COVID-19, στο ενδεχόμενο μίας μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Προφανώς αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από τον εμβολιασμό, καθώς σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να προσφέρει 100% προστασία από κάποια νόσο.

Τα σπάνια περιστατικά COVID-19 σε ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε καλύτερα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να διαπιστώσουμε ποια είναι τα στελέχη που έχουν ανθεκτικότητα στα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», σύμφωνα με τον Dr William Schaffner, καθηγητή λοιμωξιολογίας στο Vanderbilt University.

«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα και σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να προσφέρουν μέχρι και 95% προστασία από τον ιό. Προφανώς, στους ανοσοκατεσταλμένους ή στους ασθενείς με αδυναμία (frailty), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι χαμηλότερη από 95%», πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσησης, η αποτελεσματικότητά τους προσεγγίζει το παραπάνω ποσοστό για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που οδηγούν σε νοσηλεία ή ακόμα και το θάνατο.

Στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, κανένας εθελοντής που είχε κάνει το εμβόλιο δεν νόσησε σοβαρά ή νοσηλεύτηκε, ακόμα και όταν μολύνθηκε με τον ιό.

Μερική Προστασία

Τα άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων έχουν κάποια ανοσία για την COVID-19, ιδιαίτερα για το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας.

Για τα υπόλοιπα στελέχη, τα εμβόλια προσφέρουν μεν ανοσία, σε μικρότερο, όμως, βαθμό συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν και τις 2 δόσεις των εμβολίων εκδηλώνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, όπως για παράδειγμα οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, η απόκριση στα εμβόλια είναι ηπιότερη, επομένως δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό, καθώς και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι απόκριση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών σε άλλα εμβόλια είναι περιορισμένη.

Γιατί οι Λοιμώξεις από COVID-19 σε Άτομα που έχουν Εμβολιαστεί Προσφέρουν Σημαντικά Δεδομένα;

Οι λοιμώξεις στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί είναι ιδιαίτερα σημαντικές από επιστημονικής σκοπιάς, καθώς προσφέρουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, μας βοηθούν να κατανοήσουμε ποια είναι τα στελέχη του SARS-CoV-2 που έχουν ανθεκτικότητα στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τα περιστατικά αυτά με σκοπό να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι ασθενείς που παρουσιάζουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια.

Επόμενες μελέτες θα εξετάσουν ποιες κατηγορίες ασθενών παρουσιάζουν μειωμένη απόκριση στα εμβόλια, πόσο συχνά νοσούν από τον ιό οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και ποια είναι τα στελέχη που παρουσιάζουν αυξημένη ανθεκτικότητα στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Μελετώντας τα περιστατικά των εμβολιασμένων ασθενών που νοσούν τελικά από COVID-19, οι επιστήμονες μπορούν να ξεχωρίσουν τις μεταλλάξεις των νέων στελεχών που προσδίδουν ανθεκτικότητα στα τελευταία.

Προς το παρόν, πάντως, όλοι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, παρουσίασαν επί το πλείστον ήπια συμπτώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα