Ταχυκαρδία: Ένα Συχνό Σύμπτωμα στους Ασθενείς με Long COVID

Η ταχυκαρδία αποτελεί συχνό σύμπτωμα κορονοϊου στους ασθενείς που πάσχουν από long COVID, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Medicine. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες για τη νόσο είχαν επικεντρωθεί στις διαταραχές της πηκτικότητας και την περικαρδίτιδα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς είχαν αναφέρει αίσθημα παλμών, καμία μελέτη δεν είχε εξερευνήσει τη συχνότητα της ταχυκαρδίας σε αυτό τον πληθυσμό.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, στο Karolinska University Hospital της Σουηδίας, καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά ασθενών με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) ή άλλες μορφές ταχυκαρδίας που σχετίζονται με την COVID-19.

Μάλιστα, σχεδόν το 25-50% των ασθενών στην κλινική παρακολούθησης ασθενών με long COVID ανέφερε ταχυκαρδία ή/και αίσθημα παλμών για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Αρκετές συστηματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 9% των ασθενών με long COVID παρουσιάζουν ακόμα αίσθημα παλμών 6 μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία λοίμωξη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τόνισαν επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν πάντοτε καρδιολογικό έλεγχο στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 που αναφέρουν αίσθημα παλμών ή άλγος στο θώρακα.

Στο ενδεχόμενο, μάλιστα, που οι ασθενείς παρουσιάζουν και ορθοστατική υπόταση (με ίλιγγο, ναυτία και δύσπνοια), τότε υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να γίνουν εξετάσεις για ταχυκαρδία.

Στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ο γιατρός θα πρέπει να χορηγεί χαμηλές δόσεις προπρανολόλης ή ιβαμπραδίνης. Ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών, οι κάλτσες συμπίεσης και η ένταξη σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς.

«Σύμφωνα με την κλινική μας εμπειρία, η ιβαμπραδίνη μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα στους ασθενείς με ταχυκαρδία από long COVID», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης. Όπως υποστήριξαν, ο μηχανισμός της ταχυκαρδίας έχει πιθανώς αυτοάνοση αιτιολογία η οποία ενεργοποιείται από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2. Η τελευταία οδηγεί σε παραγωγή αυτοαντισωμάτων που ενεργοποιούν υποδοχείς σχετικούς με την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Τα συμπτώματα της long COVID παραμένουν για μεγαλύτερη διάρκεια στους ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρή νόσηση από τον ιό, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που εξέτασε μακροπρόθεσμα την πορεία ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, διαπιστώθηκε ότι το 60% είχε ακόμα αίσθημα κόπωσης και μυαλγίες 6 μήνες μετά τη νοσηλεία για τον ιό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η long COVID δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα ξεχωριστό σύνδρομο, καθώς διαχωρίζεται σε αρκετά διαφορετικά υποσύνδρομα και φαινοτύπους. Τα τυπικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια και θόλωση της σκέψης, ωστόσο μπορεί να επηρεάζονται αρκετά διαφορετικά οργανικά συστήματα.

Η ταχυκαρδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως δείκτης για την εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Μία Υποτιμημένη Επιπλοκή

Η Erin Michos, MD, MHS, διευθύντρια καρδιολογίας στο Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ταχυκαρδία αποτελεί συχνό σύμπτωμα και στους ασθενείς με long COVID στο νοσοκομείο που εργάζεται.

Όπως υποστήριξε, τους τελευταίους μήνες έχει εξετάσει πάρα πολλούς ασθενείς με long COVID που παρουσιάζουν ταχυκαρδία.

«Πιστεύω ότι η πανδημία της COVID-19 μας έχει διδάξει αρκετά σχετικά με τις δυσλειτουργίες του αυτονόμου νευρικού συστήματος. Η ορθοστατική ταχυκαρδία έχει συχνά ιογενή αιτιολογία και συνδέεται με παθολογική απόκριση αυτοανοσίας. Ακόμα και πριν την COVID-19, υπήρχαν περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν ορθοστατική ταχυκαρδία μετά από μία ιογενή λοίμωξη. Το ερώτημα είναι πλέον αν η ορθοστατική ταχυκαρδία μετά την COVID-19, διαφέρει σε σχέση με αυτή που εμφανίζεται μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις», εξήγησε.

Όπως υποστήριξε, στους ασθενείς με long COVID που παρουσιάζουν ταχυκαρδία χορηγεί την ίδια θεραπεία με αυτή που δίνεται στους ασθενείς με ορθοστατική ταχυκαρδία από άλλα αίτια. Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάζει τα επίπεδα του οξυγόνου σε ηρεμία, να βάζει τον ασθενή να περπατήσει και ακολούθως να λαμβάνει μία νέα μέτρηση, καθώς η ταχυκαρδία μπορεί να αποδίδεται σε κάποιες μόνιμες βλάβες που προκάλεσε ο ιός.

Καταλήγοντας, η επιστήμονας δήλωσε ότι η παρούσα μελέτη ουσιαστικά αποτελεί απόδειξη ότι, ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν από COVID-19, η νόσος μπορεί να αφήσει μόνιμες επιπλοκές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα