Τα Εμβόλια της COVID-19 Μειώνουν τον Κίνδυνο Long COVID

Όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Στην έρευνα αυτή, τα 8 από τα 10 συχνότερα συμπτώματα της long COVID εμφανίστηκαν με 50-80% μειωμένη συχνότητα σε όσους είχαν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις του εμβολίου συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κάνει καμία δόση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο npj Vaccines, ένα παράρτημα του επιστημονικού περιοδικού Nature.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2021, συμμετείχαν συνολικά περίπου 3.500 ενήλικες εθελοντές από το Ισραήλ. Οι εθελοντές αυτοί συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία εξετάστηκε το ιστορικό COVID-19, το ιστορικό εμβολιασμών καθώς και τα διάφορα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν κατά τη λοίμωξη από τον ιό, αλλά και μετά από αυτή.

Πάνω από το 50% των εθελοντών (2.447) δεν είχαν ιστορικό COVID-19, ενώ οι 951 είχαν νοσήσει από τον ιό. Από τους τελευταίους εθελοντές, οι 637 (67%) είχαν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Από τους 2.447 εθελοντές που δεν είχαν νοσήσει από τον ιό οι 21 (.09%) είχαν κάνει 1 δόση των εμβολίων, οι 1.195 (48.8%) 2 δόσεις, οι 744 (30.4%) 3 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι (19.9%) ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι επιστήμονες της μελέτης συνέκριναν τους εμβολιασμένους με τους ανεμβολίαστους αναφορικά με τα συμπτώματα της long COVID που παρουσίασαν. Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και ο χρόνος που είχε περάσει από τη λοίμωξη, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι ο εμβολιασμός με 2 ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για τα περισσότερα από τα συμπτώματα της long COVID.

Για παράδειγμα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι είχαν μειωμένο κίνδυνο για παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα κόπωσης – 62%
  • Κεφαλαλγία – 50%
  • Αδυναμία των άκρων – 62%
  • Μυαλγίες – 66%
  • Δύσπνοια – 80%

Η έρευνα ενισχύει τα ελλιπή δεδομένα που έχουν σήμερα σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολιασμού στον κίνδυνο long COVID.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιους μηχανισμούς αποδίδεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων της long COVID. Ωστόσο, καθώς η νόσος επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε αν ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Είναι πλέον σαφές ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο από τα συμπτώματα της οξείας COVID-19, αλλά και από τα συμπτώματα της long COVID», καταλήγει η μελέτη.

Η επιστήμονες της μελέτης έχουν ήδη ξεκινήσει και νέες έρευνες στις οποίες θα εξετάσουν τις επιδράσεις των εμβολίων στην ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα, την αποτελεσματικότητά τους σε διάφορες παραλλαγές του ιού, καθώς και στα συμπτώματα της long COVID.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα