Τα Εμβόλια της COVID-19 Δημιουργούν Ισχυρή Κυτταρική Ανοσία που Προστατεύει από το Στέλεχος Όμικρον

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αποδίδεται αναμφίβολα στην εξαιρετικά υψηλή μολυσματικότητα του στελέχους Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας. Το στέλεχος αυτό φέρει μία σειρά μεταλλάξεων και επομένως μπορεί να μολύνει και άτομα που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ, η κυτταρική ανοσία που δημιουργείται από τα παραπάνω εμβόλια μπορεί να προστατεύσει από τα σοβαρά συμπτώματα που προκαλεί τόσο το στέλεχος Όμικρον όσο και το στέλεχος Δέλτα. Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δείγματα από 47 ασθενείς που είχαν κάνει είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε αυτό της Johnson & Johnson. Οι παρατηρήσεις της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

«Τα δεδομένα μας εξηγούν το ανοσολογικό υπόβαθρο της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια της COVID-19. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας, παρά το γεγονός ότι η απόκριση αντισωμάτων ενάντια στο νεότερο στέλεχος έχει περιοριστεί», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer ή το εμβόλιο της Johnson & Johnson και δεν είχαν ιστορικό COVID-19, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την απόκριση των CD8+ και CD4+ Τ λεμφοκυττάρων στο αρχικό στέλεχος της πανδημίας, καθώς και στα στελέχη Δέλτα και Όμικρον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό καθώς και 8 μήνες αργότερα. Στο ίδιο διάστημα εξέτασαν και την απόκριση αντισωμάτων για καθένα από τα παραπάνω στελέχη του SARS-CoV-2.

Αντίστοιχα με τις προηγούμενες μελέτες, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ελάχιστα από τα αντισώματα του εμβολιασμού είχαν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το στέλεχος Όμικρον. Ωστόσο, η εικόνα για τα CD8+ Τ λεμφοκύτταρα ήταν εντελώς αντίθετη, καθώς περισσότερο από το 80% των κυττάρων που αναγνώριζαν το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, μπορούσαν να αναγνωρίσουν και το στέλεχος Όμικρον. Πάνω από το 80% των CD4+ Τ λεμφοκυττάρων μπορούσε να αναγνωρίσει επίσης το στέλεχος Όμικρον, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν ήταν εξίσου υψηλό σε κάθε ασθενή, όπως διαπίστωσε η έρευνα.

«Αν αναλογιστούμε το ρόλο των CD8+ στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, καταλαβαίνουμε ότι η κυτταρική ανοσία παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το στέλεχος Όμικρον καθώς είναι πλέον σαφές ότι τα αντισώματα των εμβολίων δεν έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος αυτό».

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα