Τα Αντισώματα της COVID-19 Μεταφέρονται από τη Μητέρα στο Έμβρυο κατά την Εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες που νοσούν από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγουν αντισώματα τα οποία είναι δυνατό να φτάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης, αρκετά αντισώματα της μητέρας για διάφορες λοιμώξεις μεταφέρονται στο έμβρυο, με αποτέλεσμα το τελευταίο να έχει κάποιου βαθμού ανοσία όταν γεννηθεί.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν ισχύει το ίδιο και με την COVID-19. Η νέα έρευνα εξέτασε αρκετές εγκύους σε μία περίοδο πριν την κυκλοφορία των εμβολίων της COVID-19 με σκοπό να διαπιστώσει αν τα αντισώματα της λοίμωξης είναι δυνατό να μεταφερθούν στο έμβρυο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 4.000 έγκυες γυναίκες που γέννησαν στη Bologna της Ιταλίας από την 1η Ιουλίου του 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου του 2021.

Οι γυναίκες έκαναν εξετάσεις PCR με σκοπό να διαπιστωθεί αν είχαν ενεργό λοίμωξη COVID-19, ενώ έδωσαν και δείγματα αίματος. Στα τελευταία εξετάστηκε η παρουσία αντισωμάτων για τον ιό γεγονός που μπορεί να δείξει αν η γυναίκα είχε μολυνθεί με τον ιό στο παρελθόν.

Συνολικά 136 γυναίκες (3.4%) είχαν αντισώματα για την COVID-19 στο αίμα τους. Το 26% των γυναικών αυτών είχαν τόσο IgG (παλαιότερη λοίμωξη) όσο και IgM αντισώματα (πιο πρόσφατη λοίμωξη). Το 74% των γυναικών είχαν IgG αντισώματα αλλά ήταν αρνητικές για τα IgM.

Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης δείγματα αίματος από 73 βρέφη των οποίων η μητέρα είχε θετικές εξετάσεις αντισωμάτων για την COVID-19.

Κανένα από τα παραπάνω βρέφη δεν είχε IgM αντισώματα, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς τα αντισώματα αυτά δεν μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα.

11 από τα 73 βρέφη (15%) ήταν αρνητικά τόσο για τα IgG όσο και για τα IgM αντισώματα. Τα υπόλοιπα 62 (85%) είχαν θετικές εξετάσεις IgG αντισωμάτων.

Και τα 73 παιδιά είχαν αρνητική PCR όταν γεννήθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι δεν μολύνθηκαν με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έλαβαν τα αντισώματα από τη μητέρα τους.

Αν και υπήρχε αυξημένη μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο, τα επίπεδα των αντισωμάτων στα βρέφη ήταν χαμηλότερα σε σχέση με αυτά της μητέρας.

«Η μελέτη μας, η οποία διεξήχθη σε μία περίοδο πριν την κυκλοφορία των εμβολίων, διαπίστωσε ότι το 3.4% των γυναικών νόσησαν από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες μετέφεραν αντισώματα στα έμβρυά τους, ωστόσο η προστασία από τα αντισώματα αυτά φθίνει εντός 100 ημερών από τη γέννηση. Σήμερα έχουν ξεκινήσει και άλλες μελέτες οι οποίες εξετάζουν αν ισχύει το ίδιο και με τα αντισώματα του εμβολιασμού», καταλήγει η έρευνα.

Φωτογραφία: Leah Kelley / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα