Τ Λεμφοκύτταρα: Καλύτερος Δείκτης Ιστορικού Λοίμωξης από COVID-19 σε Σχέση με τα Αντισώματα

Οι ακριβείς και φτηνές εξετάσεις ιικού RNA ή αντισωμάτων αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας της COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει τα Τ λεμφοκύτταρα ως καλύτερο δείκτη για το ιστορικό έκθεσης και την ανοσία στον SARS-CoV-2 σε σχέση με τα αντισώματα.

Μία νέα εξέταση Τ λεμφοκυττάρων (η πρώτη του είδους της) φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματική και έχει υψηλότερη ευαισθησία σε σχέση με τις εξετάσεις αντισωμάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Πρώιμα αποτελέσματα της έρευνας για την παραπάνω εξέταση των Τ λεμφοκυττάρων κατάφερε να ανιχνεύσει το 97% των ασθενών που είχαν θετικό ιστορικό λοίμωξης με COVID-19 σε κατοίκους της περιοχής Vo στην Ιταλία. Η εξέταση αντισωμάτων με την οποία συγκρίθηκε η νέα εξέταση, ανίχνευσε μόλις το 77%.

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων ήταν ισχυρότερη στους συμπτωματικούς ασθενείς συγκριτικά με αυτούς που δεν εκδήλωσαν συμπτώματα, ωστόσο δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των αντισωμάτων και τη σοβαρότητα της νόσησης.  24 από τους 70 ασθενείς που είχαν αρχικά θετικές εξετάσεις για τον ιό παρέμειναν ασυμπτωματικοί, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας αναδεικνύει την υψηλή ευαισθησία της εξέτασης στην ανίχνευση του ιστορικού λοίμωξης, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν προς το παρόν αναρτηθεί ως προδημοσίευση.

Η εξέταση, γνωστή ως T-Detect Assay, έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Adaptive Biotechnologies και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Θα είναι η πρώτη εξέταση Τ λεμφοκυττάρων για την COVID-19 που κυκλοφορεί στην αγορά μόλις λάβει επείγουσα έγκριση από το FDA.

Από την αρχή της πανδημίας, οι περισσότερες εξετάσεις για τον ιό έχουν επικεντρωθεί στα αντισώματα, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των παραπάνω συχνά δεν είναι ακριβή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης ενισχύουν τη θεωρία σχετικά με το ρόλο των Τ λεμφοκυττάρων στην ανοσία του SARS-CoV-2.

Η Adaptive Biotechnologies είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αναπτύξει εξετάσεις Τ λεμφοκυττάρων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Πριν την πανδημία, η Adaptive Biotechnologies, σε συνεργασία με τη Microsoft, είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια με σκοπό εκατομμύρια υποδοχείς των Τ λεμφοκυττάρων για χιλιάδες νόσους, με σκοπό να δημιουργήσει ένα «χάρτη ανοσιακής απόκρισης» για κάθε νόσημα. Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά της COVID-19, η εταιρία επικεντρώθηκε στη χρησιμοποίηση της παραπάνω τεχνολογίας στο νέο ιό.

Εξετάσεις σε Ενήλικες από την Περιοχή Vo της Ιταλίας

Για την παρούσα μελέτη, η εταιρία συνεργάστηκε με επιστήμονες από το University of Padua και το San Raffaele Hospital του Μιλάνου. Εξέτασαν τους υποδοχείς των Τ λεμφοκυττάρων (TCR) από δείγματα αίματος 2290 εθελοντών.

Από την ομάδα αυτή, οι 70 είχαν ιστορικό διάγνωσης COVID-19 με εξέταση PCR, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αρνητικές εξετάσεις. Από τους 70 ασθενείς με θετικές εξετάσεις, οι 37 παρουσίασαν συμπτώματα αλλά δεν νοσηλεύτηκαν, οι 9 νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ οι 24 παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ισχύς της απόκρισης των Τ λεμφοκυττάρων μπορούσε να συνδεθεί με τη σοβαρότητα της νόσησης, καθώς οι ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα είχαν σημαντικά ισχυρότερη απόκριση σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς. Αντίθετα, τα επίπεδα των αντισωμάτων δεν συνδέθηκαν με τη σοβαρότητα της νόσησης.

45 από τους 2220 εθελοντές που είχαν αρνητικές εξετάσεις PCR, είχαν θετικές εξετάσεις Τ λεμφοκυττάρων για ιστορικό λοίμωξης με COVID-19. Περίπου το 50% των παραπάνω είχαν αναφέρει συμπτώματα πριν ή μετά την εξέταση PCR ή είχαν εκτεθεί στον ιό από κάποιο άτομο στο σπίτι τους. Η παραπάνω παρατήρηση δείχνει ότι η εξέταση των Τ λεμφοκυττάρων μπορεί πιθανώς να ανιχνεύσει και λοιμώξεις τις οποίες δεν κατάφερε να διαγνώσει η εξέταση PCR.

Η εξέταση μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν λάβει έγκριση από το FDA, αρκεί να υποβληθεί προς επείγουσα έγκριση μέσα στις επόμενες 10-14 ημέρες. Θα κυκλοφορήσει αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Εξετάσεις Τ Λεμφοκυττάρων έχουν Χρησιμοποιηθεί και στο Παρελθόν σε Άλλες Νόσους

Η ανάπτυξη μίας εξέτασης Τ λεμφοκυττάρων για τη διάγνωση ιστορικού λοίμωξης δεν είναι κάτι νέο. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες εξετάσεις αυτούς του είδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέταση QuantiFERON για τη φυματίωση.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την απόκριση αντισωμάτων στην COVID-19. Καθώς ο αριθμός των εθελοντών που εξέτασε η παρούσα μελέτη ήταν πολύ μικρός, είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες μελέτες μεγαλυτέρου μεγέθους προκειμένου να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Επίσης, η παρατήρηση της έρευνας σχετικά με τη μη σύνδεση του αριθμού των αντισωμάτων με τη σοβαρότητα της λοίμωξης πιθανώς είναι λανθασμένη, καθώς αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει η παραπάνω σύνδεση.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα