Σύνδρομο MIS-C: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς

Τα παιδιά είναι η ηλικιακή ομάδα που έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία της COVID-19. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι θάνατοι από τον ιό SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών αποτελούν λιγότερο από το 0.1% του συνόλου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν καθόλου από την COVID-19. Η μόλυνση με τον ιό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός σπανίου συστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα μείζονα όργανα του σώματος, οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο.

Τα περιστατικά του συνδρόμου MIS-C, όπως ονομάζεται, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Καθώς η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με αμείωτο ρυθμό, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα περιστατικά του επικίνδυνου αυτού συνδρόμου.

Τι είναι το MIS-C;

Το MIS-C είναι μία νόσος που προκαλεί σοβαρή φλεγμονή σε διάφορα όργανα των παιδιών, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το γαστρεντερικό σύστημα. Αν και τα αίτια του συνδρόμου δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται σε παιδιά με ιστορικό λοίμωξης COVID-19.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το σύνδρομο προκαλείται από την εκτεταμένη φλεγμονώδη απόκριση που εμφανίζεται μετά την λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρκετά διαφορετικά όργανα.

Το MIS-C αποτελεί σχετικά σπάνια νόσο, ωστόσο όταν εμφανίζεται, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Τουλάχιστον 33 παιδιά έχουν καταλήξει σήμερα από MIS-C σύμφωνα με δεδομένα του CDC των ΗΠΑ.

Αρκετά παιδιά που εμφάνισαν το παραπάνω σύνδρομο χρειάστηκαν διασωλήνωση και παρέμειναν στο νοσοκομείο για περισσότερο από 1 εβδομάδα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν από το σύνδρομο MIS-C τελικά αναρρώνουν. Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι αν το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα παιδιά αυτά, ιδιαίτερα στην καρδιά.

Πότε Αυξάνονται τα Περιστατικά του MIS-C;

Σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.617 περιστατικά του συνδρόμου MIS-C.

Τα περιστατικά του συνδρόμου αυξάνονται συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η επανειλημμένη έκθεση στον ιό μπορεί να προκαλέσει MIS-C. Για παράδειγμα, ένα παιδί που εκτέθηκε στον ιό το Μάρτιο και μετά μολύνθηκε ξανά το Νοέμβριο, έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει το σύνδρομο.

Τι Πρέπει να Προσέξουν οι Γονείς;

Τα συμπτώματα του MIS-C μπορεί να ομοιάζουν αυτά άλλων λοιμώξεων, επομένως η διάγνωσή του είναι σχετικά δύσκολη. Τυπικά, το σύνδρομο εμφανίζεται με πυρετό που διαρκεί λίγες ημέρες.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι:

 • Εξάνθημα
 • Έμετο
 • Διάρροια
 • Άλγος στον αυχένα
 • Ερυθρότητα των οφθαλμών
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Κοιλιακό άλγος

Ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν επίσης οίδημα στα χέρια και τα πόδια ή διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Αν το παιδί σας παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας για να εξετάσει την πιθανότητα MIS-C.

Μεταβείτε άμεσα στα επείγοντα ενός νοσοκομείου αν το παιδί σας παρουσιάσει:

 • Σύγχυση
 • Ναρκοληψία
 • Θωρακικό άλγος
 • Δύσπνοια
 • Έντονο κοιλιακό άλγος

Το MIS-C είναι ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο, ωστόσο μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 και στα παιδιά. Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν καλά μέτρα για την πρόληψη του συνδρόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα