Συμπληρώματα Βιταμίνης D: Έχουν Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Long COVID;

Οι ασθενείς με long COVID είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με αυτά των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 αλλά δεν παρουσίασαν χρόνια συμπτώματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης.

Μάλιστα, τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν οι ασθενείς με long COVID και θόλωση της σκέψης, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει πιθανώς να εξετάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και να προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων σε όσους έχουν ανεπάρκεια όταν παίρνουν εξιτήριο», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Προφανώς, η χρησιμότητα της βιταμίνης D ως μέτρο πρόληψης για την COVID-19 θα πρέπει να εξεταστεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες», τόνισε η ομάδα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 και ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID αργότερα, ωστόσο προς το παρόν δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν τα συμπληρώματα της βιταμίνης μπορεί να περιορίσουν τον παραπάνω κίνδυνο», πρόσθεσαν.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι εφόσον οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιωθούν σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες τότε πιθανώς θα έχουμε ανακαλύψει μία νέα προσέγγιση πρόληψης για τη long COVID.

Άλλες Μελέτες

Μία άλλη μελέτη που είχε δημοσιευτεί πριν από περίπου ένα έτος στο περιοδικό PLOS ONE, έδειξε ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής υποστήριξαν ότι η νέα έρευνα πρακτικά επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις τους και αναδεικνύει για ακόμα μία φορά το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη τόσο της COVID-19 όσο και της long COVID.

Σύμφωνα με την ομάδα, καθώς η βιταμίνη D είναι εντελώς ακίνδυνη, δεν υπάρχει λόγος να μην χορηγείται σε ασθενείς με ανεπάρκεια που νοσηλεύονται για long COVID, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Χαμηλή Βιταμίνη D και Κίνδυνος Long COVID

Σήμερα, η long COVID επηρεάζει το 50-70% περίπου των ασθενών με ιστορικό COVID-19. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με COVID-19, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν μπορεί να επηρεάσει και τον κίνδυνο long COVID.

Η επιστημονική ομάδα της νέας έρευνας εξέτασε δεδομένα για ενήλικες που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 2020, δηλαδή κατά το 1ο κύμα της πανδημίας.

Από αυτούς ξεχώρισαν 50 ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα long COVID, τους οποίους και αντιστοίχησαν με 50 ασθενείς που, αν και νόσησαν από COVID-19, δεν παρουσίασαν long COVID.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 61 χρόνια, το 56% ήταν άνδρες, ενώ το 28% είχαν διασωληνωθεί κατά τη νοσηλεία τους για COVID-19.

Τα συχνότερα συμπτώματα στους ασθενείς με long COVID ήταν το αίσθημα αδυναμίας (38%), οι διαταραχές της γεύσης (34%), η δύσπνοια (34%) και η ανοσμία (24%).

Οι ασθενείς με long COVID είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ωστόσο το ποσοστό των ασθενών με ανεπάρκεια ήταν παρόμοιο στις δύο ομάδες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν πολύ χαμηλότερα στους ασθενείς που παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα από τη long COVID συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς με long COVID (14.6 έναντι 20.6 mg/mL).

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιωθούν από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Φωτογραφία: Alex Green

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα