Στέλεχος Όμικρον: 5 Φορές Αυξημένος ο Κίνδυνος Επαναλοίμωξης σε Σχέση με το Στέλεχος Δέλτα

Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι 5 φορές υψηλότερος σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, ενώ και τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός δεν είναι ηπιότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης η οποία διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Η έρευνα προέρχεται από το Imperial College London και χρησιμοποίησε δεδομένα από ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις PCR για την COVID-19 στην Αγγλία από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

«Από τις παρατηρήσεις μας δεν προκύπτει ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα», αναφέρουν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, αν και τόνισαν ότι τα δεδομένα για τις νοσηλείες είναι πολύ περιορισμένα.

«Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για την κατάσταση εμβολιασμού, την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο κατοικίας και την ημερομηνία λήψης των δειγμάτων, παρατηρήσαμε ότι το στέλεχος Όμικρον συνδέεται με 5.4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα», τόνισαν οι συγγραφείς.

Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες ήταν ότι το ιστορικό λοίμωξης από προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 προστατεύει από το στέλεχος Όμικρον σε ποσοστό μόλις 19%.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι και τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, ακόμα και σε άτομα που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Τα εμβόλια που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν αυτό της Pfizer και αυτό της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η αποτελεσματικότητα των παραπάνω εμβολίων για την πρόληψη των συμπτωμάτων από το στέλεχος Όμικρον είναι 0-20% στις 2 δόσεις και 55-80% στις 3 δόσεις.

«Η έρευνα προσφέρει σαφή δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση τόσο από την ανοσία της λοίμωξης όσο και από αυτή των εμβολίων», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Neil Ferguson. «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το στέλεχος Όμικρον αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία».

Πολύ Νωρίς;

Αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το στέλεχος Όμικρον. Αυτή τη στιγμή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κυτταρική ανοσία, για την οποία τα δεδομένα είναι περιορισμένα προς το παρόν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε αρκετά σε υπολογιστικά μοντέλα, επομένως ιδανικά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 1 μήνα ακόμα για να διαπιστώσουμε ποια είναι πράγματι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Μία προηγούμενη μελέτη από το πρόγραμμα SIREN της Μεγάλης Βρετανίας είχε εξετάσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης σε επαγγελματίες υγείας πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον και είχε διαπιστώσει ότι η ανοσία από προηγούμενη λοίωμηξη προσφέρει 85% προστασία για τους επόμενους 6 μήνες.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ανέλυσαν δεδομένα για 333.000 περιστατικά, εκ των οποίων τα 122.062 αποδόθηκαν στο στέλεχος Δέλτα και τα 1.846 στο στέλεχος Όμικρον.

Η Azra Ghani, μία από τους επιστήμονες της μελέτης, υποστήριξε ότι η έρευνά τους προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την πορεία που θα ακολουθήσει η εξάπλωση του στελέχους Όμικρον, ενώ βοηθά τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

Φωτογραφία: Tim Douglas / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα