Στέλεχος Δέλτα: Διπλάσιος ο Κίνδυνος Νοσηλείας Συγκριτικά με το Στέλεχος Άλφα (Μεγάλης Βρετανίας)

Οι ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με αυτούς που μολύνονται με το στέλεχος Άλφα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 40.000 περιστατικά ασθενών από την Αγγλία για το διάστημα από 29 Μαρτίου μέχρι 23 Μαΐου 2021.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ή επίσκεψης στα επείγοντα εντός 14 ημερών από τη μόλυνση με το στέλεχος Δέλτα, ήταν 1.5 φορές αυξημένος συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει τον κίνδυνο νοσηλείας από το στέλεχος Δέλτα με τον αντίστοιχο κίνδυνο από το στέλεχος Άλφα χρησιμοποιώντας γενετικές αναλύσεις, τον ιδανικό δηλαδή τρόπο για να προσδιοριστεί από ποιο στέλεχος πάσχει κάθε ασθενής.

Πρακτικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν την παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών. Οι έρευνες αυτές είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Δέλτα έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν συγκριτικά με αυτούς που μολύνθηκαν με παλαιότερα στελέχη του ιού. Τα περισσότερα περιστατικά που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη δεν είχαν εμβολιαστεί για τον ιό SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία από το στέλεχος Δέλτα, το οποίο ευθύνεται για το 98% των περιστατικών COVID-19 σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξαν, είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο σπίτι και να κάνουμε PCR άμεσα αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα COVID-19.

Μία προηγούμενη μελέτη από τη Σκωτία που δημοσιεύτηκε πριν μερικές εβδομάδες είχε διαπιστώσει διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από το στέλεχος Δέλτα, συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα. Η έρευνα αυτή είχε συνδέσει επίσης το στέλεχος Δέλτα με σοβαρότερη νόσηση από τον ιό. Η έρευνα αυτή είχε χρησιμοποιήσει δεδομένα από εξετάσεις PCR και προσπάθησε να εξετάσει από ποιο στέλεχος είχαν μολυνθεί οι ασθενείς εστιάζοντας αποκλειστικά σε μία μετάλλαξη που εμφανίζεται συχνότερα στο στέλεχος Δέλτα.

Στην τελευταία τους μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 43.338 εθελοντές στην Αγγλία που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου του 2021. Στα δεδομένα αυτά αναφερόταν επίσης αν ο ασθενής είχε εμβολιαστεί, αν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, καθώς και μία σειρά δημογραφικά στοιχεία. Για κάθε περιστατικό που εξετάστηκε στη μελέτη, οι επιστήμονες έκαναν πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος προκειμένου να διαπιστώσουν από ποιο στέλεχος είχαν μολυνθεί.

Συνολικά καταγράφηκαν 34.656 (80%) περιστατικά του στελέχους Δέλτα και 8.682 (20%) περιστατικά του στελέχους Άλφα. Αν και το στέλεχος Δέλτα ευθυνόταν μόλις για το 20% των συνολικών περιστατικών στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη, πάνω από το 65% των συνολικών περιστατικών την τελευταία εβδομάδα είχαν προκληθεί από το στέλεχος αυτό. Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, αυτό δείχνει ότι το στέλεχος Δέλτα έχει εξελιχθεί πλέον σε κυρίαρχο στέλεχος στην Αγγλία.

Περίπου 1 στους 50 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19, χρειάστηκε νοσηλεία για τη νόσο εντός 14 ημερών από την αρχική διάγνωση. Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως η ηλικία και η φυλή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 2.26 φορές αυξημένος στους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης και νοσηλείας, τόσο για το στέλεχος Άλφα όσο και για το στέλεχος Δέλτα. Αυτό διαπιστώθηκε και στην παρούσα μελέτη. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ασθενών που εξετάστηκαν, μόλις το 1.8% είχε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου (794/43.338), το 74% ήταν ανεμβολίαστοι (32.078/43.338), ενώ το 24% είχε κάνει μόνο 1 δόση (10.466/43.338). Καθώς ο αριθμός των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί και νόσησαν ήταν πολύ μικρός, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από την παρούσα μελέτη αν ο κίνδυνος νοσηλείας στα εμβολιασμένα άτομα διαφέρει για τα δύο στελέχη. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από οποιοδήποτε στέλεχος είναι πολύ υψηλότερος για τα άτομα που δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού δεν φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι επιδημίες του στελέχους Δέλτα θα προκαλέσουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης τόσο για τη συμπτωματική λοίμωξη όσο και για τη νοσηλεία για το στέλεχος Δέλτα», καταλήγει η μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα