Στέλεχος Δέλτα: 235% Αυξημένος ο Κίνδυνος Νοσηλείας σε Σχέση με το Αρχικό Στέλεχος της Πανδημίας

Μία νέα έρευνα από τον Καναδά διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2 και ιδιαίτερα το στέλεχος Δέλτα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον ιό.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 212.326 περιστατικά ασθενών με COVID-19 στο Οντάριο του Καναδά για το διάστημα από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 27 Ιουνίου του 2021. Οι συγγραφείς συνέκριναν τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου για καθένα από αυτά τα στελέχη με τον αντίστοιχο κίνδυνο από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Στο διάστημα που εξέτασε η έρευνα, περίπου το 22.4% των περιστατικών αποδόθηκε στα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα ή Δέλτα.

Τα τρία πρώτα στελέχη φέρουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μολυσματικότητα, ενώ οι μεταλλάξεις του στελέχους Δέλτα αυξάνουν και την ταχύτητα που πολλαπλασιάζεται.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, πριν το Μάιο του 2021 δεν υπήρχε απλή εξέταση που μπορεί να ξεχωρίσει το στέλεχος Δέλτα, επομένως ενδέχεται να περιστατικά του συγκεκριμένου στελέχους να ήταν υψηλότερα στο δείγμα που εξετάστηκε.

Αυξημένος Κίνδυνος από το Στέλεχος Δέλτα

Από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης διαπιστώθηκε ότι όλα τα νεότερα στελέχη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου από COVID-19.

Ωστόσο, το στέλεχος που συνδέθηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο ήταν το Δέλτα. Συγκεκριμένα, το στέλεχος αυτό συνδέθηκε με 108% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, 235% αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και 133% αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας.

Τα παραπάνω ποσοστά διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για την ηλικία, το φύλο, τον εμβολιασμό και τα χρόνια νοσήματα των ασθενών.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας πρακτικά επιβεβαιώνουν το σημαντικό κίνδυνο από το στέλεχος Δέλτα. Γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μολυσματικό σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη, ενώ η παρούσα μελέτη δείχνει ότι προκαλεί και σοβαρότερη νόσηση.

Το στέλεχος Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλέον στην Ευρώπη, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτοπίζοντας άλλα, λιγότερο μολυσματικά στελέχη.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης συμφωνούν με αυτές άλλων ερευνών από την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Σιγκαπούρη που είχαν δείξει επίσης ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο επικίνδυνο.

Το γεγονός ότι έρευνες από διαφορετικές χώρες κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα δείχνει ότι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό και δεν περιορίζονται στη χώρα του Καναδά.

Ο Εμβολιασμός Μειώνει τον Κίνδυνο

Μία ιδιαίτερα θετική παρατήρηση της παρούσας μελέτης ήταν ότι, ακόμα και μία δόση των εμβολίων της COVID-19, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από όλα τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε αντίστροφή σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των εμβολιασμών και τον αριθμό των νοσηλειών ή θανάτων από τον ιό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, τόσο τα αποτελέσματά τους, όσο και αυτά άλλων μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια της COVID-19 προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα.

Χρειάζονται και Άλλα Μέτρα Πρόληψης

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η εμφάνιση των νέων στελεχών έχει συμβάλει σίγουρα στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, αυξάνοντας την επιβάρυνση στα συστήματα υγείας.

Τόνισαν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με COVID-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι. «Ο ιός έχει γίνει πιο έξυπνος και πιο επικίνδυνος, επομένως κι εμείς θα πρέπει να βελτιώσουμε τις προσεγγίσεις μας για τον περιορισμό του», αναφέρουν στη μελέτη.

Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε μελλοντικά lockdown, κατέληξαν.

Φωτογραφία: Hospital CLÍNIC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα