Στέλεχος Όμικρον: Περιορισμένη η Ανοσία που Προσφέρει για τα Υπόλοιπα Στελέχη της Πανδημίας

Στους ασθενείς χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 προσφέρει περιορισμένη ανοσία μακροπρόθεσμα για τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σε μία σειρά πειραμάτων που έκανε η επιστημονική ομάδα της μελέτης χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από ασθενείς και πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι η ανοσιακή απόκριση που επάγει το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ ήπια. Στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, η απόκριση αυτή ενισχύει αρκετά την προϋπάρχουσα ανοσία, ωστόσο στους ανεμβολίαστους δεν αρκεί για να προστατεύσει από τα υπόλοιπα στελέχη της πανδημίας.

«Σε ένα ανεμβολίαστο άτομο, η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον ισοδυναμεί με τη χορήγηση μίας δόσης των εμβολίων. Ναι μεν προσφέρει κάποιου βαθμού ανοσία για την COVID-19, ωστόσο αυτή δεν είναι συνήθως επαρκής», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλες τις δόσεις των εμβολίων, ακόμα κι αν έχουμε νοσήσει, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο επαναμολύνσεων με τον ιό», πρόσθεσαν.

Ηπιότερη Λοίμωξη

Καθώς το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε παγκοσμίως στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, γρήγορα διαπιστώσαμε ότι προκαλεί πολύ ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα ή άλλα στελέχη της πανδημίας. Ωστόσο, τότε δεν γνωρίζαμε ακόμα αν το γεγονός αυτό επηρεάζει την ανοσία που αναπτύσσουν οι ασθενείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Όταν εμφανίστηκε αρχικά το στέλεχος Όμικρον, αρκετοί από εμάς αναρωτήθηκαν αν επάγει ισχυρή ανοσιακή απόκριση ικανή να αποτρέψει τη λοίμωξη από όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θέλοντας να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες εξέτασαν την ανοσία που δημιουργεί το στέλεχος Όμικρον σε ποντίκια. Συγκριτικά τόσο με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, όσο και με το στέλεχος Δέλτα, η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον δημιούργησε πολύ μικρότερο αριθμό αντισωμάτων. Ο ιός είχε την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται ταχέως στο ανώτερο αναπνευστικό των πειραματοζώων, όχι όμως και στο κατώτερο. Αντίστοιχες ήταν και οι παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας όταν εξετάστηκαν κύτταρα από ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματά τους ήταν ήπια, τα ποντίκια που νόσησαν από το στέλεχος Όμικρον δημιούργησαν κανονικά Τ λεμφοκύτταρα και αντισώματα για το στέλεχος αυτό. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε γιατί η ανοσία που προσφέρει η λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτή άλλων στελεχών.

Απουσία Προστασίας για Άλλα Στελέχη του Ιού

Θέλοντας να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της ανοσιακής απόκρισης του στελέχους Όμικρον στην αντιμετώπιση άλλων στελεχών της πανδημίας, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από ποντίκια που είχαν μολυνθεί με διάφορα στελέχη και ακολούθως εξέτασαν αν τα αντισώματα στα δείγματα αυτά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν άλλα στελέχη.

Τα αντισώματα των ποντικών που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας ήταν ικανά να εξουδετερώσουν το στέλεχος Άλφα, καθώς και τα στελέχη Βήτα και Δέλτα (σε μικρότερο βαθμό), όχι όμως και το στέλεχος Όμικρον.

Τα ποντίκια που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα είχαν αντισώματα τα οποία αντιμετώπιζαν τα στελέχη Δέλτα, Άλφα και σε μικρότερο βαθμό τα Βήτα και Όμικρον.

Ωστόσο, τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον δεν είχαν ανοσία για κανένα από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και δείγματα αίματος από 10 ανεμβολίαστους εθελοντές που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον. Πράγματι, τα αντισώματα στο αίμα των παραπάνω εθελοντών δεν ήταν ικανά να εξουδετερώσουν άλλα στελέχη της πανδημίας.

Αντιθέτως, όταν εξετάστηκαν δείγματα αίματος από εμβολιασμένους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα ή το στέλεχος Όμικρον, τα αντισώματα αυτά μπορούσαν να εξουδετερώσουν κάθε στέλεχος του SARS-CoV-2, προσφέροντας έτσι υψηλή προστασία.

«Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν τα αντισώματα στους ανεμβολίαστους ασθενείς που νόσησαν από το στέλεχος Όμικρον θα μπορούν να εξουδετερώσουν και τα μελλοντικά στελέχη της πανδημίας, ωστόσο αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Tim Douglas / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα