Στέλεχος Όμικρον: Εξαιρετικά Υψηλό το Ποσοστό των Ασυμπτωματικών Φορέων Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η πλειοψηφία των ασθενών που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον του ιού SARS-CoV-2 δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ενδεχομένως ήταν πάνω από 50%, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραπάνω ασθενείς μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους. Το παραπάνω φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την COVID-19 όσο το δυνατόν ταχύτερα, όπως υποστηρίζει η ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 μπορεί να είναι από 25% μέχρι 80%. Συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, όπως αίσθημα κόπωσης, βήχα, κεφαλαλγία, πονόλαιμο ή ρινική καταρροή.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ενισχύουν τα δεδομένα που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μετάδοσης προέρχεται από φορείς που δεν έχουν διαγνωστεί. Ο παράγοντας αυτός συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία εξάπλωση του στελέχους Όμικρον», εξηγούν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια μίας μεγαλύτερης μελέτης που είχε ως στόχο να εξετάσει τα συμπτώματα της COVID-19 και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι επιστήμονες άρχισαν να συλλέγουν δείγματα αίματος από επαγγελματίες υγείας σχεδόν πριν από 2 χρόνια. Το φθινόπωρο του 2021, λίγο πριν την αρχή του κύματος κρουσμάτων από το στέλεχος Όμικρον, οι επιστήμονες άρχισαν να συλλέγουν δείγματα και από ασθενείς.

Από την παραπάνω διαδικασία οι επιστήμονες συγκέντρωσαν συνολικά 2.479 δείγματα λίγο πριν ή μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον. Αναλύοντας τα δείγματα αυτά, διαπίστωσαν ότι 210 ασθενείς είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον, κάτι που ήταν εμφανές από τα επίπεδα των αντισωμάτων.

Ακολούθως, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, μόλις το 44% των εθελοντών που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2 γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό. Η πλειοψηφία των φορέων (56%) πίστευε ότι δεν είχε ιστορικό COVID-19 λοίμωξης. Από τους φορείς που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί με τον ιό, μόλις το 10% ανέφερε ορισμένα συμπτώματα, τα οποία ωστόσο οι εθελοντές πίστευαν ότι αποδίδονται σε άλλα αίτια, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων του στελέχους Όμικρον.

«Ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις της έρευνάς μας θα ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν εξετάσεις για την COVID-19 αν βρέθηκαν σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν γνωρίζουμε ότι είμαστε φορείς του ιού, τότε θα είναι ευκολότερο να αποτρέψουμε τη μόλυνση άλλων ατόμων», καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα