Στέλεχος Όμικρον: 23 Φορές Αυξημένος ο Κίνδυνος Νοσηλείας για τους Ανεμβολίαστους

Στο κύμα της πανδημίας που προκάλεσε το στέλεχος Όμικρον, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες είχαν 23 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν και σχεδόν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2 συγκριτικά με τους ενήλικες που είχαν κάνει και τις 3 δόσεις των εμβολίων.

Συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει μόνο τις 2 πρώτες δόσεις των εμβολίων, οι ανεμβολίαστοι είχαν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν και διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό στο ίδιο διάστημα. Οι ανεμβολίαστοι είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ, να διασωληνωθούν ή να καταλήξουν από τον ιό συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει 2 ή 3 δόσεις των εμβολίων, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Morbidity and Mortality Weekly Report που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα το CDC των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του CDC εξέτασαν δεδομένα για την πολιτεία της Καλιφόρνια στο διάστημα από τις 7 Νοεμβρίου 2021 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2022. Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου το κυρίαρχο στέλεχος σε αυτή την πολιτεία ήταν το Δέλτα, ωστόσο μετά από αυτή την ημερομηνία τα περισσότερα περιστατικά αποδόθηκαν στο στέλεχος Όμικρον.

Στο διάστημα που εξέτασε η επιστημονική ομάδα καταγράφηκαν συνολικά 422.966 λοιμώξεις COVID-19, με το 53% αυτών να εντοπίζονται σε ενήλικες που είχαν κάνει τις 2 πρώτες δόσεις των εμβολίων, το 34% σε ανεμβολίαστους και το 13% σε πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως διαπίστωθηκε από την ανάλυση των δεδομένων, οι ανεμβολίαστοι είχαν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν (2.8%), να εισαχθούν στη ΜΕΘ (0.5%) ή να χρειαστούν διασωλήνωση (0.2%). Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα σε αυτούς που είχαν κάνει 2 δόσεις του εμβολίου (1%, 0.12% και 0.05% αντίστοιχα) και πολύ πιο χαμηλά σε αυτούς που είχαν κάνει και την αναμνηστική δόση (0.7%, 0.08% και 0.03%).

Το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν ήταν 0.3% στην ομάδα των ανεμβολίαστων, ενώ στους εμβολιασμένους με 2 ή 3 δόσεις το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω από 0.1%.

Προηγούμενα δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα είχαν δείξει ότι οι ανεμβολίαστοι είχαν 83 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν και 12 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει και τις 3 δόσεις των εμβολίων. Επιπλέον είχαν 13 φορές αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και 4 φορές αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει μόνο τις 2 πρώτες δόσεις.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες του CDC υποστήριξαν ότι από τα δεδομένα της μελέτης τους φαίνεται για άλλη μία φορά η σημαντικότητα του εμβολιασμού. Τόνισαν επίσης ότι οι παρατηρήσεις τους συμφωνούν με τα πρώιμα δεδομένα που είχαν δείξει ότι τα εμβόλια της COVID-19 μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο νοσηλείας και για το στέλεχος Όμικρον.

Σήμερα στις ΗΠΑ, το CDC συνιστά ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση στους 5 μήνες μετά τις 2 πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna.

Φωτογραφία: Engin Akyurt / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα