Στέλεχος Δέλτα: Γιατί Εξαπλώθηκε Ταχύτερα από τα Προηγούμενα Στελέχη της Πανδημίας;

Αντίθετα με τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2, το στέλεχος Δέλτα μπορεί να προσκολληθεί σε αντίγραφα του εαυτού του, σχηματίζοντας έτσι μεγαλύτερες δομές, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα από το National Institutes of Health των ΗΠΑ. Η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό επέτρεψε στο στέλεχος Δέλτα να εξαπλωθεί ταχύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Viruses.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Δέλτα επιτρέπει στον ιό να προσδένεται στα διάφορα κύτταρα του οργανισμού, εκκινώντας έτσι την διαδικασία της μόλυνσης. Στο εργαστήριο, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε το παραπάνω φαινόμενο χρησιμοποιώντας τροποποιημένους ιούς από ποντίκια στους οποίους είχαν αφαιρεθεί τα παθολογικά γονίδια, αλλά είχε προστεθεί το γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδα. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες τροποποίησαν ιούς που προσβάλλουν ποντίκια έτσι ώστε να φέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά του στελέχους Δέλτα, χωρίς ωστόσο να προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στα ποντίκια.

Όταν η επιστημονική ομάδα μόλυνε τα ποντίκια με τους παραπάνω ιούς παρατήρησε ότι η πρωτεΐνη ακίδα του ιού συχνά προσδενόταν με την ακίδα ενός άλλου γειτονικού ιού, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερες δομές. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί που βρίσκονται στο εσωτερικό των δομών αυτών είναι προστατευμένοι από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, καθώς και από τα αντιιικά φάρμακα που πιθανώς έλαβε σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο πολλαπλασιασμός του ιού. Επιπλέον, όσο περισσότερα σωματίδια του ιού έρχονται σε επαφή με τα κύτταρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης.

Προφανώς, καθώς η παρούσα μελέτη διεξήχθη με ψευδοϊούς στο εργαστήριο δεν αποτελεί απόδειξη ότι συμβαίνει το ίδιο με το στέλεχος Δέλτα και στον πραγματικό κόσμο. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τη συμπεριφορά του στελέχους Δέλτα σε ασθενείς με COVID-19.

Η επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε στη συνέχεια και με το στέλεχος Όμικρον, το οποίο σήμερα έχει αντικαταστήσει ως επί το πλείστον το στέλεχος Δέλτα. Όπως παρατήρησε, το νεότερο στέλεχος της πανδημίας δεν σχηματίζει τις παραπάνω δομές, κάτι που είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό.

Ωστόσο, καταλήγοντας οι συγγραφείς τόνισαν ότι είναι σημαντικό να εξερευνηθεί περισσότερο η ιδιότητα αυτή του στελέχους Δέλτα, καθώς στο μέλλον ενδέχεται να εμφανιστεί ξανά ένα στέλεχος με αυτή την ιδιότητα.

Φωτογραφία: Engin Akyurt / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα