Στατίνες: Νέα Θετικά Δεδομένα για τη Χρησιμότητά τους στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Οι στατίνες, μία ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που εξέτασε περισσότερους από 38.000 εθελοντές και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο Anesthesiology 2022.

Η παρούσα έρευνα παρατήρησης είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη θεραπεία με στατίνες και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19. Η επιστημονική ομάδα της μελέτης ανέλυσε ιατρικά αρχεία για 38.875 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 σε 185 νοσοκομεία των ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Το 30% του συνολικού δείγματος που εξετάστηκε έπαιρνε τακτικά στατίνες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης. Οι ασθενείς που έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα είχαν 37% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν στατίνες. Επιπλέον, η τακτική χρήση στατινών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ ή εμφάνισης θρομβώσεων. Ακόμα και σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν, η χρήση στατινών συνδέθηκε με μειωμένη διάρκεια νοσηλείας και παραμονής στη ΜΕΘ.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, αν και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, σε αρκετά σοβαρά περιστατικά του ιού το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αντιδρά υπερβολικά στην παρουσία του ιού με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η φλεγμονή. Η τελευταία μπορεί να προκαλέσει μία σειρά βλάβες στον οργανισμό, όπως δύσπνοια, βλάβες στους πνεύμονες, τους νεφρούς, την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μία θεωρία είναι ότι οι στατίνες περιορίζουν την παραπάνω φλεγμονή με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν αρκετές από τις βλάβες που προκαλεί η παραπάνω διαδικασία.

Περίπου 1 στα 4 άτομα άνω των 40 ετών στο Δυτικό κόσμο παίρνει στατίνες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Το γεγονός αυτό καθιστά τις στατίνες ένα από τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα σήμερα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αναζήτηση θεραπειών για την COVID-19 θα πρέπει να ξεκινήσει από φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Στην παρούσα μελέτη δείξαμε ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο μπορεί να έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα