Στατίνες: Μπορεί να Μειώσουν τον Κίνδυνο Θανάτου από COVID-19;

Οι στατίνες είναι μία ομάδα φαρμάκων που χορηγούνται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα της LDL μπορεί να προκαλέσουν σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Σήμερα, εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως λαμβάνουν στατίνες για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Η καρδιαγγειακή νόσος και η υψηλή χοληστερόλη έχουν συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι στατίνες έχουν αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις ή αντιπηκτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Την άνοιξη, μία μελέτη με 648 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 διαπίστωσε ότι αυτοί που έπαιρναν στατίνες πριν νοσήσουν με τον ιό είχαν περίπου 50% μειωμένη πιθανότητα να καταλήξουν σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα.

Μέχρι σήμερα, τα δεδομένα για τη σύνδεση της COVID-19 με τις στατίνες ήταν πολύ περιορισμένα, ιδιαίτερα για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται.

Μία νέα μελέτη από τη Σουηδία και την Αυστραλία εξέτασε σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με σκοπό να εξερευνήσει περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στη θεραπεία με στατίνες και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Όπως διαπίστωσε η παραπάνω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, οι στατίνες μπορεί να περιορίσουν ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Τα Δεδομένα

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για ασθενείς από τη Στοκχόλμη τα οποία είχαν προέλθει από διάφορες βάσεις δεδομένων, μεταξύ των οποίων οι Swedish Prescribed Drug Register και Swedish Cause of Death Registry.

Στις παραπάνω βάσεις υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, το εισόδημα καθώς και τα χρόνια νοσήματα από τα οποία έπασχε ο κάθε εθελοντής. Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν επίσης το ιστορικό φαρμάκων του κάθε ασθενούς καθώς και το αίτιο θανάτου σε όσους κατέληξαν.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 963.876 εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών που ζούσαν στη Στοκχόλμη. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2020.

Από το σύνολο των εθελοντών, το 51.6% ήταν γυναίκες, ενώ το 17.6% είχε λάβει τουλάχιστον μία συνταγή με στατίνες το έτος πριν την έναρξη της πανδημίας. Αυτοί που έπαιρναν στατίνες είχαν συνήθως μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα. Είχαν επίσης περισσότερες συννοσηρότητες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση ή ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Από τους 2.545 ασθενείς που κατέληξαν από COVID-19 στη διάρκεια της μελέτης, οι 765 έπαιρναν στατίνες, ενώ οι 1.780 δεν έπαιρναν.

Κάνοντας προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν το παραπάνω αποτέλεσμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη στατινών συνδέεται με μέτρια μείωση στον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή γενικού κινδύνου COVID-19.

Ανοσιακή Απόκριση

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η σοβαρή COVID-19 αποδίδεται στη φλεγμονώδη και ανοσιακή απόκριση στον SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, η προστατευτική δράση των στατινών πιθανώς συνδέεται με την ικανότητά τους να περιορίζουν τη φλεγμονή και να ρυθμίζουν την ανοσιακή απόκριση, αν και αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στατίνες έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19, ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Δεν αποκλείεται ο μειωμένος κίνδυνος που παρατηρήσαμε να συνδέεται με κάποιο παράγοντα για τον οποίο δεν κάναμε προσαρμογή των δεδομένων», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Υποστήριξαν επίσης ότι οι επιδημιολογικές μελέτες δεν είναι ιδανικές για να εξερευνήσουν φαρμακολογικούς μηχανισμούς. Η ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης και ο περιορισμός του κινδύνου θρομβώσεων είναι επιδράσεις των στατινών που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, τόνισαν.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι βασίστηκε σε δεδομένα από βάσεις, επομένως δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν οι ασθενείς έλαβαν τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν είχαν δεδομένα για άλλους παράγοντες κινδύνου στους ασθενείς, όπως για παράδειγμα το σωματικό βάρος και το ιστορικό καπνίσματος, κάτι που επίσης μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις των στατινών στην COVID-19 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμότητα στην πρόληψη της COVID-19. Ωστόσο, καθώς μιλάμε για μία μελέτη παρατήρησης, τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα