Στατίνες και COVID-19: Νέα Θετικά Δεδομένα

Οι ασθενείς που παίρνουν στατίνες για την COVID-19 έχουν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν αν νοσηλευτούν για COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.

Η έρευνα αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στη θεραπεία με στατίνες και την πρόγνωση της COVID-19 και ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή νέων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών. Σύμφωνα με τους γιατρούς της έρευνας, αν τα αποτελέσματά τους επιβεβαιωθούν στις παραπάνω, τότε οι στατίνες θα μπορούν ίσως να χρησιμοποιηθούν ως φτηνή θεραπευτική προσέγγιση για την COVID-19.

Γιατί Στατίνες;

Οι περισσότεροι γιατροί της έρευνας ήταν καρδιολόγοι που είχαν εξετάσει νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, δηλαδή στο 1ο κύμα της πανδημίας στη Νέα Υόρκη.

Όπως παρατήρησαν, οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν διάχυτη φλεγμονή και διαταραχές της πηκτικότητας.

Το 1ο φάρμακο που σκέφτηκαν για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων, ως καρδιολόγοι, ήταν φυσικά οι στατίνες. Εκτός από τις γνωστές επιδράσεις τους στη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Η Έρευνα Ανέλυσε Δεδομένα από Ηλεκτρονικά Αρχεία

Στην έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα από 2.626 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Manhattan κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας.

Για την ανάλυσή τους οι γιατροί εξέτασαν 648 ασθενείς που έπαιρναν στατίνες πριν νοσήσουν από COVID-19 με 648 ασθενείς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα. Για κάθε ασθενή που έπαιρνε στατίνες, επιλέχθηκε ένας ασθενής για την ομάδα ελέγχου με αντίστοιχα δημογραφικά χαρακτηριστικά και χρόνια νοσήματα.

50% Λιγότεροι Θάνατοι σε Αυτούς που Έπαιρναν Στατίνες

Στην ομάδα των στατινών, 96 ασθενείς (14.8%) κατέληξαν στο νοσοκομείο 30 ημέρες μετά την εισαγωγή τους, ενώ στην ομάδα ελέγχου κατέληξαν 172 ασθενείς (26.5%).

Όταν έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση στατινών συνδέεται με 50% μειωμένο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο (εντός 30 ημερών). Οι ασθενείς με στατίνες είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης (ενός δείκτη φλεγμονής).

Η χρήση στατινών δεν συνδέθηκε στατιστικώς σημαντικά με την ανάγκη διασωλήνωσης (18.6% σε αυτούς που έπαιρναν στατίνες έναντι 21.9% στην ομάδα ελέγχου), τις ημέρες παραμονής στη ΜΕΘ (13.5 έναντι 12.8) ή τη διάρκεια νοσηλείας (7 και στις 2 ομάδες).

Σύγκριση με τα Αποτελέσματα Άλλων Ερευνών

Άλλες έρευνες και μετα-αναλύσεις από την Κίνα είχαν επίσης παρατηρήσει ότι οι στατίνες συνδέονται με αυξημένα ποσοστά επιβίωσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών από την Κίνα πιθανώς δεν μπορούν να αναπαραχθούν στις χώρες του δυτικού κόσμου, όπου τα ποσοστά της καρδιαγγειακής νόσου είναι πολύ υψηλότερα.

Η παρούσα μελέτη είναι ίσως η μεγαλύτερη έρευνα που επιβεβαιώνει την παραπάνω σύνδεση. Στο παρελθόν αρκετές μικρότερες έρευνες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είχαν καταλήξει σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ανάγκη για Τυχαιοποιημένες Ελεγχόμενες Μελέτες

Αν και η έρευνα συνέκρινε ασθενείς με παρόμοια χαρακτηριστικά ανάμεσα στις 2 ομάδες και έκανε προσαρμογή για αρκετούς παράγοντες, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας αποτελέσματος, καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης.

Προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα οφέλη των στατινών στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19 είναι απαραίτητο να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει ήδη τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Ορισμένες από αυτές θα εξετάσουν αν οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ άλλες θα εξετάσουν τη χορήγηση των φαρμάκων ως θεραπεία σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα