Σημαντική Μείωση στις Διαγνώσεις Καρκίνου κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Μία νέα μελέτη από τον Καναδά που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο Journal of the National Comprehensive Cancer Network εξέτασε δεδομένα από μία μεγάλη βάση δεδομένων με σκοπό να εξερευνήσει πως επηρεάστηκαν οι διαγνώσεις καρκίνου από την πανδημία της COVID-19. Οι συγγραφείς εξέτασαν μία μεγάλη βάση δεδομένων για το διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2016 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 2020.

Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν συνολικά 358.487 νέες διαγνώσεις καρκίνου. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το Μάρτιο του 2020 οι διαγνώσεις καρκίνου παρουσίασαν μείωση κατά 34.3% και ακολούθως άρχισαν και πάλι να αυξάνονται με ρυθμό 1% μηνιαίως για το διάστημα που εξετάστηκε.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό καρκίνων δεν διαγνώστηκαν λόγω της επιβάρυνσης που προκάλεσε η πανδημίας της COVID-19 στα συστήματα υγείας. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία καθώς η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου συνδέεται συνήθως με χειρότερη πρόγνωση. Οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν ευκολότερα στους ασθενείς τους να κάνουν εξετάσεις για τον καρκίνο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, καθώς πλέον η πρόσβαση στα νοσοκομεία δεν είναι εξίσου εύκολη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μείωση στις διαγνώσεις καρκίνου δεν περιορίστηκε στους καρκίνους για τους οποίους υπάρχουν σήμερα προληπτικές εξετάσεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου, του μαστού ή του παχέος εντέρου, καθώς αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, περισσότεροι από 12.600 καρκίνοι δεν διαγνώστηκαν από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις διαγνώσεις μελανώματος, καρκίνου του τραχήλου και καρκίνου του προστάτου.

«Η πανδημία προκάλεσε δραματικές αλλαγές στα συστήματα υγείας, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις διαγνώσεις καρκίνου. Η παρούσα μελέτη προσφέρει ισχυρά δεδομένα καθώς διεξήχθη στον Καναδά, μία χώρα όπου υπάρχουν λεπτομερή ιατρικά δεδομένα. Όπως έδειξε, ο αριθμός των ασθενών που έκαναν κολονοσκόπηση, τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία περιορίστηκε σημαντικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν αναφερθεί και σε έρευνες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που είχαν το ίδιο τελικό σημείο», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

«Παρά τη σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας από την πανδημία, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να γίνονται προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Καθώς σήμερα έχουμε μάθε πλέον να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 στα νοσοκομεία, είναι πλέον αρκετά ασφαλές να προσέλθουμε στο νοσοκομείο για να κάνουμε τις προγραμματισμένες μας εξετάσεις», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα