Σημαντική Μείωση στην Αποτελεσματικότητα των Μονοκλωνικών Αντισωμάτων Ενάντια στις Νέες Παραλλαγές της Όμικρον

Τα μονοκλωνικά αντισώματα tixagevimab/cilgavimab (Evusheld) και bebtelovimab δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στο 60% περίπου των παραλλαγών του στελέχους Όμικρον που κυκλοφορούν σήμερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ιδιαίτερα το πρώτο φάρμακο (Evusheld) χορηγείται σήμερα ευρέως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και μπορεί να προστατεύσει τους τελευταίους από τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Το φάρμακο εγκρίθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο ως προφυλακτική αγωγή για την COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, καθώς και ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αντίδρασης στα εμβόλια, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα ενάντια στις υποπαραλλαγές BQ.1, BQ.1.1, BA.4.6, BF.7, BA.5.2.6 και BA.2.75.2. Οι παραπάνω υποπαραλλαγές ενοχοποιούνται σήμερα για το 60% περίπου των περιστατικών της COVID-19 στον πληθυσμό.

Το δεύτερο φάρμακο που εξετάστηκε στη μελέτη (bebtelovimab) εγκρίθηκε το Φεβρουάριο για ασθενείς με ήπια ή μέτρια COVID-19 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον ιό. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυτού είναι εξαιρετικά χαμηλή ενάντια στις υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 του στελέχους Όμικρον, εξ’ αιτίας των μεταλλάξεων Κ444Τ και R346T που φέρουν οι τελευταίες.

«Αυτές ήταν οι τελευταίες αποτελεσματικές θεραπείες αντισωμάτων που είχαμε διαθέσιμες. Όπως φαίνεται η εξέλιξη του ιού έχει επιτρέψει στον τελευταίο να ξεπεράσει την παρούσα γενικά μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα που θα έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα ενάντια στα νέα στελέχη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ανθεκτικότητα των νέων παραλλαγών στα παραπάνω φάρμακα φαίνεται ότι θα επηρεάσει περισσότερο τους ασθενείς με ιστορικό μεταμοσχεύσεων, τους ανοσοκατεσταλμένους και τους καρκινοπαθείς, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Οι ασθενείς που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, τα φάρμακα που εξετάστηκαν πιθανώς είναι ακόμα αποτελεσματικά ενάντια σε άλλες παραλλαγές της Όμικρον, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει από ποια παραλλαγή έχει μολυνθεί ένας ασθενής. Κατά συνέπεια, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουμε σήμερα έτσι ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε άμεσα από ποιο στέλεχος νοσούν οι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19.

Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός παραμένει το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της COVID-19. Πράγματι, σε όσους έχουν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19 τα ποσοστά των νοσηλειών και θανάτων είναι εξαιρετικά χαμηλά, όπως αναφέρει η ομάδα.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, καθώς αυτή η ομάδα σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναπτύσσει επαρκή ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι ο συνδυασμός ριτοναβίρης-νιρματρελβίρης (Paxlovid) και η ρεμδεσιβίρη (Veklury) αποτελούν τις καλύτερες θεραπείες αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα