Σημαντική Αύξηση στις Ανθεκτικές Λοιμώξεις κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 ή άλλα αίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις σε υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν πριν την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας ανάλυσης. Η ανάλυση αυτή παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID) και προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Το 2019, 1.2 εκατομμύρια άτομα κατέληξαν από ανθεκτικές λοιμώξεις και ο αριθμός αυτός αναμένεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2050. Η πανδημία της COVID-19 έχει δημιουργήσει μία σειρά προκλήσεις αναφορικά με τη χρήση των αντιβιοτικών. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ο αριθμός των λοιμώξεων από ανθεκτικά παθογόνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανώς εξ’ αιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και του συνωστισμού στα νοσοκομεία. Αν και σήμερα δεν υπάρχουν λεπτομερή δεδομένα για το παραπάνω φαινόμενο, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τις επιδράσεις της πανδημίας στην μικροβιακή αντοχή.

Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο το παραπάνω φαινόμενο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ανέλυσαν δεδομένα για τους ενήλικες που είχαν εισαχθεί σε 271 νοσοκομεία των ΗΠΑ πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν νοσηλευτεί για τουλάχιστον 1 ημέρα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την περίοδο που νοσηλεύτηκαν και συγκεκριμένα πριν (από την 1η Ιουλίου του 2019 μέχρι την 29η Φεβρουαρίου του 2020) ή μετά την πανδημία της COVID-19 (από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι την 30η Οκτωβρίου του 2021).

Η επιστημονική ομάδα υπολόγισε τον αριθμό των ανθεκτικών λοιμώξεων ανά 100 νοσηλείες πριν και μετά την πανδημία και ακολούθως εξέτασε αν οι ασθενείς είχαν μολυνθεί με τα μικρόβια αυτά στο νοσοκομείο ή στην κοινότητα.

Συνολικά, 1.789.458 ασθενείς νοσηλεύτηκαν πριν την πανδημία της COVID-19 και 3.729.208 κατά τη διάρκεια της τελευταίας. Στους πρώτους ασθενείς καταγράφηκαν συνολικά 63.263 λοιμώξεις από ανθεκτικά παθογόνα, ενώ στη δεύτερη ομάδα 129.410 λοιμώξεις.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των ανθεκτικών λοιμώξεων ήταν 3.54 ανά 100 νοσηλείες πριν την πανδημία και 3.47 ανά 100 λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας. Ωστόσο, οι ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 παρουσίασαν ανθεκτικές λοιμώξεις σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν την περίοδο πριν την πανδημία (4.92 έναντι 4.11 ανά 100 νοσηλείες).

Εξετάζοντας αποκλειστικά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις με ανθεκτικά παθογόνα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η συχνότητά τους ήταν 0.77 ανά 100 νοσηλείες πριν την πανδημία και 0.86 κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ωστόσο στους ασθενείς με COVID-19 η συχνότητα ήταν ακόμα υψηλότερη και έφτασε τα 2.19 περιστατικά ανά 100 νοσηλείες. Για τις ανθεκτικές λοιμώξεις στην κοινότητα, η συχνότητα ήταν 2.76 και μειώθηκε στο 2.61 ανά 100 νοσηλείες στη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα νέα αυτά δεδομένα δείχνουν για άλλη μία φορά ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας και θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξή της, ιδιαίτερα σε μία περίοδο πανδημίας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα ποσοστά των ασθενών με ανθεκτικές λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ενώ παρατηρείται και αξιοσημείωτη αύξηση στην ενδοσοκομειακή μετάδοση των παραπάνω παθογόνων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους ιδανικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες, μεγαλύτερες μελέτες.

Φωτογραφία: Ivan Samkov / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα