Σε 2 Εβδομάδες Εμφανίζονται τα Αντισώματα για τον SARS-CoV-2

Στους περισσότερους ασθενείς με COVID-19, τα αντισώματα για τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε 15 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη, όπως παρατήρησε μία ομάδα επιστημόνων από την Κίνα.

Σήμερα, ο μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης της διάγνωσης του COVID-19 είναι η ανίχνευση του RNA του ιού. Οι ορολογικές εξετάσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά το χρόνο, αλλά και την εργασία που χρειάζεται για τη διάγνωση της νόσου, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την αντιγονική απόκριση στους ασθενείς με COVID-19 είναι πολύ περιορισμένα.

Θέλοντας να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την παραπάνω απόκριση, ο Dr Zheng Zhang από το national Clinical Research Center for Infectious Disease, Shenzhen Third People’s Hospital and School of Medicine και οι συνεργάτες του στο Shenzhen, εξέτασαν το συνολικό αριθμό αντισωμάτων (Ab), καθώς και τις ποσότητες των IgM και IgG αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 σε δείγματα αίματος από 173 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίωμξη από COVID-19.

Το ποσοστό ορομετατροπής ήταν 93.1% για τα αντισώματα, 82.7% για τα IgM και 64.7% για την IgG, με 12 ασθενείς να είναι οροαρνητικοί για αντισώματα, πιθανώς γιατί τα δείγματα ελήφθησαν νωρίς στην πορεία της νόσου, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Ο ορομετατροπή των αντισωμάτων ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρώτη (11 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων) και ακολούθησε αυτή της IgM (12 μέρες) και τέλος της IgG (14 μέρες).

Τα ποσοστά ορομετατροπής ήταν παρόμοια σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως σοβαρής ή ήπιας νόσησης και για τους 3 δείκτες, ωστόσο τα επίπεδα των αντισωμάτων σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα σε αυτούς που παρουσίασαν σοβαρή νόσηση από τον COVID-19.

Την πρώτη εβδομάδα νόσησης, η ευαισθησία της διάγνωσης ήταν υψηλότερη για την εξέταση RNA (66.7%) σε σχέση με την εξέταση αντισωμάτων (38.3%). Ωστόσο, μετά την 8η ημέρα, η ευαισθησία της εξέτασης αντισωμάτων ξεπέρασε το 90%, ενώ η εξέταση RNA είχε μόλις 54% την ίδια περίοδο.

15-39 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η ευαισθησία της εξέτασης αντισωμάτων ήταν 100%, ενώ των IgM και IgG ήταν 94.3% και 79.8% αντίστοιχα. Στις ίδιες ημέρες, η εξέταση RNA είχε μόλις 45.5% ευαισθησία.

Ο συνδυασμός της εξέτασης RNA με την εξέταση αντισωμάτων βελτίωσε τη διαγνωστική ευαισθησία τόσο για τις ημέρες 1-7 όσο και για τις ημέρες 8-14.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι εξετάσεις αντισωμάτων έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία όταν γίνονται επιπροσθέτως με την εξέταση RNA», είπαν οι επιστήμονες. «Δείχνουν επίσης ότι οι ορολογικές εξετάσεις αντισωμάτων που πρέπει να γίνονται σε όλους τους ασθενείς με υποπτευόμενο COVID-19».

«Μία σημαντική παρατήρηση της παρούσας μελέτης είναι ότι η ορομετατροπή της IgM εμφανίζεται αργά (12η ημέρα). Επομένως, οι εξετάσεις αντισωμάτων έχουν χαμηλή ευαισθησία τις πρώτες 10 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σήμερα, αρκετές εξετάσεις αντισωμάτων για τον COVID-19 που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαγνώσουν ταχύτατα τον ιό, κάτι που προφανώς δεν επαληθεύεται», είπε ο Dr Kelvin To από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Περίπου το 35% των ασθενών δεν παρουσιάζουν IgG απόκριση», είπε ο Dr To, που δεν είχε λάβει μέρος στην παραπάνω έρευνα. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρουσιάζουν ανοσία μετά την αποδρομή της λοίμωξης».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα