SARS-CoV-2: Από Ζώα στην Αγορά της Huanan Μεταπήδησε στον Άνθρωπο Σύμφωνα με Νέα Δεδομένα

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα περιστατικά της COVID-19 προέρχονται από την αγορά της Huanan στην Κίνα. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Michael Worobey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ, στην αγορά αυτή υπήρχαν πολλά ζώα από τα οποία μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον άνθρωπο. Μάλιστα, στην αγορά αυτή γινόταν αγοραπωλησία αρκετών ζώων λίγο πριν την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών της νόσου.

Τα παραπάνω δεδομένα δημοσιεύτηκαν σε δύο έρευνες στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Οι δύο αυτές έρευνες, οι οποίες έχουν περάσει ήδη τη διαδικασία του peer review, πρακτικά αποκλείουν άλλες θεωρίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο ιός μεταδόθηκε σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις από ζώα στον άνθρωπο στην αγορά της Huanan στα τέλη Νοεμβρίου του 2019.

Η πρώτη από τις δύο έρευνες εξέτασε τις περιοχές κοντά στα σημεία που ανιχνεύθηκαν τα πρώτα περιστατικά, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν επίσης δείγματα από διάφορα σημεία της αγοράς. Η δεύτερη έρευνα ανέλυσε γενετικά δείγματα του SARS-CoV-2 που είχαν ληφθεί από ασθενείς με COVID-19 κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας στην Κίνα.

Η Πρώτη Έρευνα

Στην πρώτη έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Worobey και Kristian Andersen από το Scripps Research Institute, οι επιστήμονες εξέτασαν τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών της COVID-19 τον πρώτο μήνα της πανδημίας. Η ομάδα κατάφερε να ιχνηλατήσει και τα 174 περιστατικά του ιού, εκ των οποίων τα 155 ανιχνεύθηκαν στη Wuhan.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εντοπίζεται γύρω από την αγορά της Huanan. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό των πρώτων περιστατικών δεν επισκέφθηκαν την αγορά, αν και ζουν κοντά σε αυτή, γεγονός που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι της αγοράς μετέδωσαν τον ιό στην τοπική κοινότητα.

Οι παρατηρήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από μία ακόμα ανακάλυψη. Εξετάζοντας τα περιστατικά της COVID-19 τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα. Αντιθέτως, στην αρχή της πανδημίας όλα τα περιστατικά εντοπίστηκαν γύρω από την αγορά της Huanan.

Αυτό δείχνει ότι ο ιός δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα χωρίς να γίνεται αντιληπτός και επομένως πράγματι η πανδημία ξεκίνησε από την αγορά άγριων ζώων.

Ορισμένοι είχαν υποστηρίξει στην αρχή της πανδημίας ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας αναζητούσαν περιστατικά μόνο στην επαρχία της Wuhan και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί εντοπίστηκαν μόνο εκεί περιστατικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η ομάδα τους εξέτασε όλες τις νοσηλείες στην Κίνα και από αυτές ξεχώρισε τα περιστατικά της COVID-19.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα που είχαν ληφθεί από διάφορες επιφάνειες και κλουβιά στην αγορά της Huanan μετά το κλείσιμό της. Μόνο τα δείγματα από πάγκους με άγρια ζώα ήταν θετικά για τον ιό SARS-CoV-2.

Μάλιστα, περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με συγκεκριμένους πάγκους στην αγορά έδειξαν ότι τα περιστατικά του ιού εντοπίζονται κυρίως στο δυτικό κομμάτι, όπου πωλούνται ζωντανά ζώα ή κρέας.

Πιθανό να Υπήρχαν Πολλαπλά Περιστατικά Μεταπήδησης από Ζώα στον Άνθρωπο

Η δεύτερη έρευνα, η οποία ανέλυσε γενετικά δεδομένα του SARS-CoV-2 από τα πρώτα περιστατικά του ιού, δημιούργησε μία σειρά μοντέλων για την εξέλιξη του ιού. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, ο ιός ξεκίνησε πιθανώς από δύο ξεχωριστά περιστατικά μεταπήδησης του ιού στον άνθρωπο, ένα το Νοέμβριο του 2019 και ένα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Οι αναλύσεις της ομάδας έδειξαν ότι στο ίδιο διάστημα ο ιός μπορεί να μόλυνε και άλλα άτομα, τα οποία ωστόσο δεν εκδήλωσαν συμπτώματα.

Η τεχνική που χρησιμοποίησε η επιστημονική ομάδα ουσιαστικά προβλέπει την πορεία εξέλιξης του ιού, προσφέροντας έτσι μία καθαρή εικόνα για τον τρόπο που εξαπλώθηκε ο τελευταίος. Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι ο τύπος Α του ιού που ανιχνεύθηκε στις νυχτερίδες μεταπήδησε στον άνθρωπο και μεταλλάχθηκε στον τύπο Β. Τα νεότερα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι δύο διαφορετικοί τύποι μεταπήδησαν στον άνθρωπο από διάφορα ζώα.

Οι δύο παραπάνω μελέτες προσφέρουν επαρκή δεδομένα που επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο στην αγορά της Huanan. Τα τελευταία ζώα μολύνθηκαν πιθανώς από νυχτερίδες ή άλλα άγρια ζώα στις φάρμες της Κίνας.

Οι επιστήμονες των δύο ερευνών κατέληξαν ότι στο μέλλον θα πρέπει να παρακολουθούμε καλύτερα τα παθογόνα στα ζώα κτηνοτροφίας και τα άγρια ζώα έτσι ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε ταχύτερα αντίστοιχα παθογόνα.

Φωτογραφία: PxHere

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα