Ρεμδεσιβίρη: Θετικά τα Πρώτα Αποτελέσματα από τις Έρευνες σε Πειραματόζωα

Η έγκαιρη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη σε πιθήκους rhesus που είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2, περιόρισε σημαντικά τη συμπτωματολογία της νόσου, καθώς και τις βλάβες στους πνεύμονες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το National Institutes of Health των ΗΠΑ.

Η έρευνα είχε ως σκοπό να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του παραπάνω φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία που αυτό πρέπει να χορηγηθεί σε νοσηλευομένους ασθενείς με COVID-19. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό bioRxiv. Η έρευνα δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από συναδέλφους των επιστημόνων, ούτε έχουν εκδοθεί οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς, ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς στη μάχη κατά του COVID-19. Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε κάνει ακόμα μία έρευνα που εξέτασε το ίδιο φάρμακο σε πιθήκους rhesus με ήπια-μέτρια νόσηση. Η έρευνα αυτή είχε δημοσιευτεί στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό στις 21 Μαρτίου.

Στην παρούσα μελέτη τους για τη ρεμδεσιβίρη, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences Inc., οι επιστήμονες εξέτασαν δύο ομάδες των 6 πιθήκων rhesus. Η μία ομάδα έλαβε το φάρμακο ενώ η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες μόλυναν και τις δύο ομάδες με τον ιό SARS-CoV-2. 12 ώρες αργότερα, οι επιστήμονες χορήγησαν ενδοφλεβίως στους πιθήκους της πρώτης ομάδας το φάρμακο, ενώ χορήγησαν καθημερινά μία ενισχυτική δόση για τις επόμενες 6 ημέρες. Η πρώτη δόση χορηγήθηκε λίγο πριν ο ιός φτάσει τα υψηλότερα επίπεδά του στους πνεύμονες.

12 ώρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, οι επιστήμονες εξέτασαν τους πιθήκους και διαπίστωσαν ότι τα 6 πειραματόζωα που είχαν λάβει το φάρμακο ήταν πιο υγιή σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, κάτι που συνεχίστηκε για όλη τη διάρκεια της έρευνας. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μόλις 1 από τους 6 πιθήκους που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασε ήπια δύσπνοια, ενώ στην ομάδα ελέγχου όλοι οι πίθηκοι παρουσίασαν τόσο δύσπνοια όσο και ταχύπνοια. Η ποσότητα του ιού στους πνεύμονες ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο, ενώ και ο ιός είχε προκαλέσει πολύ λιγότερες βλάβες.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, αυτό θα πρέπει να χορηγηθεί εγκαίρως. Μία άλλη παρατήρηση των επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στα Rocky Mountain Laboratories στη Μοντάνα των ΗΠΑ, ήταν ότι αν και η ρεμδεσιβίρη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, δεν περιόρισε την ποσότητα των σωματιδίων του ιού που απελευθερώνονται. «Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση των ασθενών καθώς δείχνει ότι, ακόμα κι αν ένας ασθενής παρουσιάσει βελτίωση, θα πρέπει να συνεχιστεί η μόνωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδώσει τον ιό», κατέληξαν.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα