Πυρετός μετά τα Εμβόλια της COVID-19: Πώς Συνδέεται με τα Επίπεδα των Αντισωμάτων;

Τα mRNA εμβόλια της COVID-19 προκαλούν διάφορες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πυρετό ή αίσθημα κόπωσης, οι οποίες έχουν μικρή διάρκεια και εμφανίζονται στους περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα και ιδιαίτερα ο πυρετός, έχουν ανησυχήσει αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι τελικά επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Μία νέα μελέτη από την Ιαπωνία αποφάσισε να εξερευνήσει την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού μετά τη χορήγηση των mRNA εμβολίων και τη σύνδεση του συμπτώματος αυτού με τα επίπεδα των αντισωμάτων που δημιουργεί το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology.

Τα εμβόλια mRNA, όπως γνωρίζουμε, περιέχουν την αλληλουχία mRNA που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα μετά τον εμβολιασμό, παράγει αντισώματα τα οποία προσφέρουν ανοσία γι’ αυτή. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων αποτελεί ένα ποσοτικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 49 εθελοντές από το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζονται οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό COVID-19 λοίμωξης.

1 εβδομάδα μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου της Moderna, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν. Παράλληλα, οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα των αντισωμάτων στους εθελοντές πριν τον εμβολιασμό, καθώς και 3 ημέρες, 1 εβδομάδα και 1 μήνα μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης. Χρησιμοποιώντας διάφορα στατιστικά μοντέλα, οι επιστήμονες εκτίμησαν τη σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση πυρετού και τα επίπεδα των αντισωμάτων, κάνοντας προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό αλλεργιών και η χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Ακολούθως χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες αναλόγως αν παρουσίασαν πυρετό ή όχι μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που εκδήλωσαν πυρετό ήταν συνήθως νεαρότεροι (20-49 ετών) και είχαν ιστορικό αλλεργιών. Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαφορές στα επίπεδα των αντισωμάτων ανάμεσα στις δύο ομάδες σε διάφορα χρονικά σημεία.

Όπως διαπίστωσαν, 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους οι εθελοντές που εκδήλωσαν πυρετό είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίασαν το παραπάνω σύμπτωμα. Ωστόσο, 1 μήνα μετά τη χορήγηση του εμβολίου τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

«Ο τίτλος αντισωμάτων μετά τη χορήγηση του εμβολίου mRNA-1273 είναι υψηλότερος αρχικά σε όσους παρουσιάζουν πυρετό. Ωστόσο, όπως έδειξε η μελέτη μας, μετά από 1 μήνα η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που παρουσιάζουν το παραπάνω σύμπτωμα και αυτούς που δεν εκδηλώνουν ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι στατιστικώς σημαντική», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκειμένου να καταλήξουμε σε πιο σαφή αποτελέσματα.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα