Πως να Ξεχωρίσετε το Βήχα του COVID-19

Εδώ και αρκετούς αιώνες, οι γιατροί ακούν προσεκτικά το βήχα των ασθενών τους με σκοπό να διασπιστώσουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στη διάγνωση.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι ο βήχας αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο. Πώς μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε αν ο βήχας αποδίδεται στο νέο κορονοϊό ή σε άλλα, λιγότερο σοβαρά, αίτια;

Ο βήχας που εμφανίζεται περιστατικά είναι συνήθως ακίνδυνος και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, αν παρουσιάσετε βήχα που επιμένει για εβδομάδες ή συνοδεύεται από αιμόπτυση, αλλαγή στη χροιά του φλέγματος, πυρετό, ίλιγγο ή αίσθημα κόπωσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Διερευνητικές Ερωτήσεις για το Βήχα

Αν επισκεφθείτε τον γιατρό σας επειδή παρουσιάσατε βήχα, αυτός θα σας ρωτήσει:

  • Για πόσο καιρό έχετε τον βήχα αυτό;
  • Πότε είναι εντονότερος ο βήχας; Τη νύχτα, το πρωί ή εμφανίζεται τυχαία κατά τη διάρκεια της ημέρας;
  • Πώς ακούγεται ο βήχας; Ξηρός, υγρός, σαν γάβγισμα, έντονα;
  • Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έμετο, ίλιγγο, υπνηλία ή άλλα;
  • Πόσο σοβαρός είναι ο βήχας; Μπορεί να πρεμποδίσει τις καθημερινές δραστηριότητες;

Βήχας του COVID-19: Ξηρός, Επιμένει και Συνοδεύεται από Δύσπνοια

Τα συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι η ο πυρετός και το αίσθημα κόπωσης, ενώ συχνά εμφανίζονται επίσης συμπτώματα που ομοιάζουν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Ο βήχας εμφανίζεται στο 50% περίπου των ασθενών που υποφέρουν από τη νόσο.

Ο βήχας του COVID-19 είναι συνήθως ξηρός και επίμονος, καθώς ο ιός επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων. Συχνά, μπορεί να συνοδεύεται επίσης από δύσπνοια και μυαλγίες.

Καθώς η πορεία της νόσου συνεχίζεται, οι ιστοί των πνευμόνων πληρώνονται με υγρό και η δύσπνοια μπορεί να γίνει εντονότερη καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να λάβει το απαραίτητο γι’αυτόν οξυγόνο.

Υγρός και Παραγωγικός ή Ξηρός;

Ο παραγωγικός βήχας οδηγεί συνήθως σε είσοδο φλέγματος από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (δηλαδή τους πνεύμονες και τους κατώτερους αεραγωγούς) στο στόμα.

Ο «υγρός» ήχος αποδίδεται στην παρουσία υγρού στους αεραγωγούς και συνοδεύεται συνήθως από συριγμό κατά την εισπνοή. Το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα έχει περισσότερους εκκριτικούς αδένες σε σχέση με τον οισοφάγο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνεστικού συστήματος προκαλούν συνήθως παραγωγικό ή υγρό βήχα.

Ο ξηρός βήχας δεν συνοδεύεται από παραγωγή φλέγματος. Συνήθως ξεκινά στο πίσω μέρος του λαιμού και παράγει ένα ξηρό ήχο σαν γάβγισμα. Ο ξηρός βήχας δεν καθαρίζει τους αεραγωγούς, επομένως περιγράφεται συνήθως ως ιδιαίτερα ενοχλητικός.

Οι λοιμώξεις της ρινός και του φάρυγγα προκαλούν ερεθισμό στις περιοχές αυτές και επομένως χαρακτηρίζονται συνήθως από ξηρό βήχα ή πονόλαιμο. Ο βήχας αυτός παρατηρείται συχνότερα στη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Συχνά ο βήχας μπορεί να ξεκινήσει ως ξηρός και να εξελιχθεί σε υγρός.

Για παράδειγμα, στην πνευμονία ο βήχας είναι αρχικά ξηρός και επώδυνος, ωστόσο αργότερα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια. Καθώς η νόσος συνεχίζει την πορεία της, οι κυψελίδες πληρώνονται με φλεγμονώδεις εκκρίσεις, όπως υγρό από πνευμονικούς ιστούς και αίμα, με αποτέλεσμα ο βήχας να γίνει υγρός. Στο στάδιο αυτό, τα πτύελα γίνονται αφρώδη και έχουν προσμίξεις αίματος.

Τι είναι ο Παροξυσμικός Βήχας;

Ο κοκκύτης είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα κύτταρα των αεραγωγών και προκαλεί ερεθισμό και αύξηση των εκκρίσεων.

Η νόσος προκαλεί επίσης ένα χαρακτηριστικό παροξυσμικό βήχα ο οποίος ξεκινά με έναν εισπνευστικό ήχο και καταλήγει σε ένα μεγάλης διάρκειας ήχο (whoop) και έντονη δύσπνοια. Συχνά υπάρχει και παραγωγή βλέννης.

Ο παρατεταμένης διάρκειας, έντονος βήχας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους αεραγωγούς, κατάγματα στα πλευρά ή τραυματισμούς των μυών, επομένως μην αμελείτε το σύμπτωμα αυτό και αναζητείτε βοήθεια από γιατρό όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα