Πως να Απομακρύνετε τον SARS-CoV-2 από τις Επιφάνειες. Ποιες Καθαριστικές Ουσίες να Αποφύγετε

Ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για τον COVID-19, μεταδίδεται συνήθως όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται σε ένα χώρο όπου υπάρχουν υγιή άτομα. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της παραμονής στο σπίτι.

Ωστόσο, η μετάδοση της νόσου μπορεί να γίνει και αγγίζοντας επιφάνειες που φέρουν σωματίδια του ιού και ακολούθως φέρνοντας τα χέρια στο πρόσωπό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συνεχώς μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο καθαρισμός και η απολύμανση πρέπει να γίνονται με τα κατάλληλα προϊόντα. Ορισμένα γνωστά καθαριστικά δεν είναι ικανά να απομακρύνουν τον COVID-19, ενώ άλλα περιέχουν ισχυρές ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό. Το συνεχές πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Ποιες Επιφάνειες Πρέπει να Καθαρίζουμε στο Σπίτι μας;

Μπορεί γυρίζοντας στο σπίτι από τα ψώνια να ακουμπήσατε τις σακούλες στο τραπέζι. Βγάλατε τα παιδιά για περπάτημα στη γειτονιά και ξεχάσατε να πλύνετε τα χέρια τους όταν γύρισαν στο σπίτι. Τα παραπάνω αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα που περιγράφουν πως μπορούν να καταλήξουν στις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού μας σωματίδια του ιού, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο ιός SARS-CoV-2, καθώς και άλλα δυνητικά απειλητικά για τη ζωή παθογόνα, μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι μας αρκετά εύκολα, επομένως είναι σημαντικό να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τακτικά τις επιφάνειες για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Μία νέα έρευνα από επιστήμονες στο Centers for Disease Control and Prevention, το National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID), καθώς και άλλα ινστιτούτα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει για σχεδόν 2-3 ημέρες σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες. Αυτό σημαίνει ότι ο ατελής καθαρισμός των επιφανειών αυτών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος στο σπίτι μας νοσεί ήδη από τον ιό, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να καθαρίζουμε τακτικά τις διάφορες επιφάνειες που μπορεί να έχει αγγίξει.

Εκτός από τα πόμολα, τα συρτάρια, τα γραφεία και τους διακόπτες, πρέπει να καθαρίζουμε επίσης και άλλες επιφάνειες τις οποίες στο παρελθόν δεν θα σκεφτόμασταν να απολυμάνουμε.

«Αρχικά πρέπει να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα, δηλαδή τα τραπέζια και τα γραφεία, τα πόμολα, το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ, το πληκτρολόγιο, το τιμόνι του αυτοκινήτου και τους διακόπτες στο σπίτι. Οι επιφάνειες που αγγίζουμε κάθε μέρα είναι περισσότερες απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε», είπε ο Brian Hedlund, PhD, ένας μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Το Τακτικό Πλύσιμο των Χεριών είναι Απαραίτητο, Προσοχή στα Χημικά

«Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και εξεναθήματα», σύμφωνα με τη Dr Suzanne Friedler, μία δερματολόγο από το Mt Sinai Medical Center.

Για την πρόληψη των δερματικών βλαβών, η επιστήμονας συνέστησε να αποφεύγουμε το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και να χρησιμοποιούμε σαπούνι για ευαίσθητο δέρμα.

«Αν χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό με αλκοόλη», είπε η Friedler.

Η αιθανόλη (αλκοόλ) είναι λιγότερο ερεθιστική σε σχέση με την n-προπανόλη και την ισοπροπανόλη, εξήγησε.

Συνέστησε επίσης να χρησιμοποιούμε τακτικά κρέμα για τα χέρια και να φοράμε γάντια μόνο όταν τα χέρια μας είναι στεγνά.

Ο Καθαρισμός δεν Ταυτίζεται με την Απολύμανση

Σύμφωνα με το CDC, ο τακτικός καθαρισμός των επιφανειών δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με την απολύμανσή τους.

Ο καθαρισμός μπορεί μόνο να απομακρύνει τα μικρόβια, καθώς και τη σκόνη από τις επιφάνειες. Ωστόσο, το σαπούνι και το νερό, αν και απομακρύνουν τα μικρόβια, δεν τα καταστρέφουν.

Η απολύμανση μπορεί να καταστρέψει τα μικρόβια και πρέπει να γίνει πάντοτε μετά τον καθαρισμό μίας επιφάνειας με στόχο περιοριστεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα προϊόντα που μπορούν να καταστρέψουν τους κοινούς ρινοϊούς και νοροϊούς, μπορούν να καταστρέψουν επίσης τον SARS-CoV-2. Προσέξτε, ωστόσο, ποια είναι η διάρκεια που πρέπει να αφήσετε το απολυμαντικό πάνω σε μία επιφάνεια. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στα προϊόντα.

Ορισμένα Καθαριστικά Περιέχουν Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ιών στις επιφάνειες περιέχουν συχνά ισχυρές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με το American Lung Association (ALA), υπάρχουν προϊόντα καθαρισμού που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους οφθαλμούς και το λαιμό, ή άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Όπως προειδοποίησε το ALA, ορισμένα προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως πτητικές οργανικές ενώσεις, καθώς και αμμωνία ή χλωρίνη.

Το Environmental Working Group προειδοποίησε επίσης ότι συχνά, οι ετικέτες στα καθαριστικά προϊόντα δεν προσφέρουν στους καταναλωτές τις απαραίτητες πληροφορίες έτσι ώστε να μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα δυνητικά επιβλαβή.

Τα Καλύτερα Καθαριστικά είναι Αρκετά Κοινά

«Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός με περίβλημα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μία εξωτερική προστατευτική επικάλυψη. Οτιδήποτε επηρεάζει τη μεμβράνη αυτή μπορεί να καταστρέψει τον ιό», είπε η Brendaliz Santiago-Narvaez, PhD, μία αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας στο Rolling College της Φλόριντα.

Η ίδια έδωσε επίσης αρκετές οδηγίες για τον σωστό καθαρισμό του σπιτιού μας.

Η πρώτη από αυτές είναι και η πλέον απλή. «Σαπούνι και νερό. Δεν χρειάζεται αντιβακτηριακό σαπούνι. Το σαπούνι και το νερό αρκούν για να διασπάσουν την εξωτερική μεμβράνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστώ να χρησιμοποιείτε το σαπούνι και το νερό για τον καθαρισμό των επιφανειών».

Σύμφωνα με τη Santiago-Narvaez, ένα καθαριστικό προϊόν μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά τις επιφάνειες των ηλεκτρονικών συσκευών. «Η ισοροπυλική αλκοόλη με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε αλκοόλ. Η αλκοόλη διασπά την εξωτερική μεμβράνη, επομένως μπορεί να καταστρέψει τον ιό. Τα προϊόντα με την ουσία αυτή είναι ιδανικά για τις ηλεκτρονικές συσκευές, την οθόνη του υπολογιστή κλπ».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα τυπικά απορρυπαντικά πλυσίματος αρκούν για να καθαρίσουμε τα ρούχα μας» ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό στο πλυντήριο ρούχων».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα