Πώς Επηρεάστηκαν τα Ποσοστά της Γρίπης από τα Μέτρα για τον COVID-19;

Θέλοντας να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα. Το κλείσιμο των σχολείων, η καραντίνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το κλείσιμο των δημοσίων χώρων και των εστιατορίων ήταν μερικά μόνο από τα προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις. Το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας ήταν δύο ακόμα παράγοντες που βοήθησαν να περιοριστούν τα περιστατικά της νόσου παγκοσμίως.

Τελευταία δεδομένα από την Ιαπωνία δείχνουν ότι τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης και άλλων λοιμώξεων, όπως η γρίπη.

Καλύτερη Υγιεινή

Η πανδημία του COVID-19 έκανε αρκετούς οργανισμού υγείας να βγάλουν ανακοινώσεις υπενθυμίζοντας στους περισσότερους από εμάς τη σημαντικότητα του πλυσίματος των χεριών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όταν εφαρμόζονται σωστά, τα παραπάνω απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης οποιασδήποτε λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα η γρίπη.

Αντίστοιχα με τον COVID-19, η γρίπη μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τη ρίνα ή το στόμα ενός ασθενούς. Ο ιός τελικά φτάνει στα χέρια, αλλά και σε άλλες επιφάνειες. Το πλύσιμο των χεριών βοηθά να απομακρύνουμε τα σταγονίδια από τα χέρια, καταστρέφοντας παράλληλα τα σωματίδια του ιού. Το αντισηπτικό μπορεί να αδρανοποιήσει τα σωματίδια του ιού στα χέρια μας ή τις διάφορες επιφάνειες.

Πριν την πανδημία, αρκετοί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών. Μία έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξε μάλιστα ότι μόλις το 32% των ανδρών και το 64% των γυναικών έπλεναν τα χέρια τους μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Αντίθετα, μία μελέτη που διεξήχθη το Μάρτιο του 2020 έδειξε ότι το 83% πλέον πλένει τα χέρια του πιο τακτικά. Αν και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η διάρκεια που πλένουν τα χέρια τους οι άνθρωποι σήμερα, η ευρύτερη εφαρμογή των προσεγγίσεων για τον καθαρισμό των χεριών σίγουρα βοηθά και στον περιορισμό της γρίπης.

Κλείσιμο των Σχολείων

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από τις λοιμώξεις σε σχέση με άλλες. Αυτό συχνά συμβαίνει για άγνωστους λόγους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδεται σε διάφορα νοσήματα (όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος) που καθιστούν τους ασθενείς περισσότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Ειδικά για τη γρίπη, τα παιδιά αποτελούν έναν από τους πλέον ευπαθείς πληθυσμούς και μάλιστα παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά νόσησης από γρίπη σε κάθε επιδημία. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην περιορισμένη ανοσία που έχουν τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί εύκολα στα σχολεία.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων που εφαρμόστηκε στις περισσότερες χώρες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, τα παιδιά βρίσκονται πλέον στο σπίτι. Αυτό προφανώς έχει περιορίσει και την εξάπλωση της γρίπης σε κάποιο βαθμό.

Κοινωνική Αποστασιοποίηση

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την εξάπλωση της γρίπης είναι η στενή επαφή με φορείς του ιού. Μία έρευνα έδειξε ότι ένας φορέας της γρίπης μπορεί να απελευθερώσει σταγονίδια σε απόσταση που φτάνει τα 2 μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει με το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία.

Μόλις η πανδημία του COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται, οι οργανισμοί υγείας συνέστησαν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι συναθροίσεις πολλών ατόμων περιορίστηκαν, τα σύνορα αρκετών χωρών έκλεισαν και αρκετές εταιρίες ζήτησαν από τους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν επίσης ότι πρέπει να διατηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλα άτομα.

Οι οδηγίες αυτές μπορεί να περιορίσουν τη μετάδοση αρκετών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η γρίπη, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε για τη μετάδοση της νόσου μέσω σταγονιδίων.

Τι Έδειξε η Έρευνα;

Αν και οι παραπάνω θεωρίες είναι ρεαλιστικές, δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό τα παραπάνω μέτρα μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης.

Ειδικά για τη γρίπη, είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ποιος πραγματικά νόσησε, καθώς τα συμπτώματά της ομοιάζουν αυτά άλλων λοιμώξεων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο οι ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης καταγράφονται.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020, η Ιαπωνία είχε 60% λιγότερα περιστατικά γρίπης σε σχέση με το 2019. Τόσο το Public Health England όσο και το European Centre for Disease Control and Prevention ανέφεραν επίσης λιγότερα περιστατικά γρίπης σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουν μειωθεί οι εξετάσεις για τη γρίπη, ως αποτέλεσμα της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας από τον COVID-19, επομένως τα παραπάνω νούμερα ίσως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς πιθανώς φοβούνται να επισκεφθούν τον γιατρό ή το νοσοκομείο εξ’αιτίας του φόβου για τον COVID-19. Κατά συνέπεια, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν τα μέτρα πρόληψης του COVID-19 θα βοηθήσουν στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης. Το ερώτημα αυτό, ωστόσο, είναι σημαντικό να απαντηθεί καθώς τα σοβαρά περιστατικά της γρίπης επιβαρύνουν επίσης το σύστημα υγείας, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση του COVID-19. Καταλαβαίνουμε, επομένως ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν άμεσα περισσότερες έρευνες που θα εξετάσουν το παραπάνω ζήτημα.

Αν και τόσο η κοινωνική αποστασιοποίηση όσο και η υγιεινή των χεριών μπορούν θεωρητικά να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέτρα πρόληψης του COVID-19 είναι προσωρινά και η γρίπη είναι μία απρόβλεπτη νόσος. Προς το παρόν, επομένως, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να περιορίσουμε την εξάπλωση και των δύο νόσων.

Βιβλιογραφία: The Conversation

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα