Ψευδάργυρος: Καμία Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της COVID-19 Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου πριν ή λίγο μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για COVID-19 δεν προσφέρει οφέλη στους ασθενείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο 2022 Critical Care Congress.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, ο ψευδάργυρος δεν περιόρισε τον κίνδυνο θανάτου, διασωλήνωσης ή οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από τον ιό, με αποτέλεσμα αρκετοί επιστήμονες να αναρωτηθούν αν θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα ψευδαργύρου σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα ότι ο ψευδάργυρος ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μπορεί να αποτρέψει την πρόσδεση του ιού στους υποδοχείς ACE2, προλαμβάνοντας έτσι τη μόλυνση των κυττάρων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη CRUSH COVID, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξερευνήσουν περισσότερο την παραπάνω θεωρία.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 1.034 εθελοντές που είχαν πάρει ψευδάργυρο είτε ως θεραπεία είτε από επιλογή του ασθενούς εντός 1 εβδομάδας πριν τη νοσηλεία του ή εντός 48 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Από την ανάλυση των δεδομένων για τους παραπάνω ασθενείς διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ψευδαργύρου δεν συνδέεται με σημαντική βελτίωση της θνητότητας, του κινδύνου διασωλήνωσης, του κινδύνου εισαγωγής στη ΜΕΘ ή της εμφάνισης ARDS.

Η χορήγηση στεροειδών επίσης δεν επηρέασε την πρόγνωση των ασθενών, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένους περιορισμούς της μελέτης. Συγκεκριμένα, αν και η έρευνα εξέτασε ασθενείς από αρκετές διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, περίπου το 80% των ασθενών που εξετάστηκαν προέρχονται από 2 νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα αποτελέσματα ίσως δεν είναι δυνατό να γενικευθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Ακόμη, η δόση του ψευδαργύρου που έλαβε ο κάθε ασθενής δεν ήταν η ίδια, επομένως πρακτικά η έρευνα δεν εξέτασε μία συγκεκριμένη δοσολογία.

Με βάση τους παραπάνω περιορισμούς, η ομάδα υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει ίσως να επανεξεταστούν από μελλοντικές μελέτες γιατί πρακτικά δεν αποδεικνύουν ότι ο ψευδάργυρος δεν έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Μία άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε επίσης στο 2022 Critical Care Congress διαπίστωσε ότι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων (μεταξύ των οποίων και αυτά που περιέχουν ψευδάργυρο) δεν προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με COVID-19. Κατά συνέπεια, η χορήγηση ψευδαργύρου θα πρέπει να αποφεύγεται στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης αυτής, αν και ο ψευδάργυρος είναι πράγματι απαραίτητος για τον οργανισμό, τα φυσιολογικά επίπεδα επαρκούν. Η υπέρβαση των επιπέδων αυτών δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη στους ασθενείς. Κατά συνέπεια, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα πρέπει να χορηγούνται ίσως αποκλειστικά σε ηλικιωμένους ασθενείς με ανεπάρκεια ή σε ασθενείς με παθήσεις του γαστρεντερικού.

«Η χορήγηση του ψευδαργύρου θα πρέπει να γίνεται μόνο σε όσους δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα και όχι σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα