Προσφέρει Ανοσία ο COVID-19; Περιστατικά που Ανάρρωσαν και έχουν Εκ Νέου Θετικές Εξετάσεις Διερευνά ο WHO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει αναφορές για περιστατικά ασθενών που ανάρρωσαν από τον COVID-19, ωστόσο παρουσίασαν εκ νέου θετικές εξετάσεις για τον ιό μερικές ημέρες αργότερα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν περιστατικά ασθενών που ανάρρωσαν και είχαν αρνητικές εξετάσεις PCR για τον COVID-19 και ακολούθως, λίγες ημέρες αργότερα είχαν ξανά θετικές εξετάσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του WHO.

Την Παρασκευή, η Νότια Κορέα ανέφερε 91 περιστατικά ασθενών που ανάρρωσαν από τον ιό, ωστόσο είχαν ξανά θετικές εξετάσεις αργότερα.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες του WHO για τον COVID-19, προκειμένου ένας ασθενής να μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, πρέπει να έχει δύο διαδοχικές αρνητικές εξετάσεις για τον ιό με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών.

Οι γιατροί που εξέτασαν τους ασθενείς στο Νότια Κορέα εξέταζαν το ενδεχόμενο εξιτηρίου για τους ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν αναρρώσει, καθώς δεν είχαν συμπτώματα και οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές. Ωστόσο, όταν έκαναν εκ νέου εξετάσεις αργότερα, οι τελευταίες βγήκαν θετικές.

Ο Jeung Eun-kyeong, διευθυντής του Korea Centers for Disease Control and Prevention, τόνισε σε μία ενημέρωση ότι οι θετικές εξετάσεις αποδίδονται πιθανώς σε επανενεργοποίηση του ιού και όχι σε νέα λοίμωξη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέλιξη μία έρευνα που θα επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των ασθενών που είχαν αρχικά αρνητικές εξετάσεις και στη συνέχεια θετικές εκτοξεύθηκε από 51 στους 91 την Παρασκευή που μας πέρασε. Λίγο αργότερα, ο WHO έβγαλε μία ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι θα εξετάσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το φαινόμενο αυτό, ιδιαίτερα στη Νότια Κορέα.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς μας και προσπαθούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά αυτά. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι ο διαγνωστικός έλεγχος στους ασθενείς αυτούς έγινε σωστά και χωρίς σφάλματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του WHO.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαθέσιμες έρευνες σήμερα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ήπιο COVID-19 αναρρώνουν σε περίπου 2 εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Προκαλεί, επομένως, ανησυχία το γεγονός ότι ασθενείς που πιστεύαμε ότι είχαν αναρρώσει παρουσιάζουν εκ νέου θετικές εξετάσεις.

«Καθώς ο COVID-19 είναι ακόμα μία σχετικά νέα νόσος, θα χρειαστούμε περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα για να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε ο WHO στην ίδια ανακοίνωση.

Ήδη περισσότερα από 400.000 άτομα έχουν αναρρώσει σήμερα από τον COVID-19.

Αρκετοί ειδικοί λοιμωξιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Dr Anthony Fauci, δειυθυητής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases, πιστεύουν ότι «οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 έχουν ανοσία και είναι προστατευμένοι από μελλοντικές λοιμώξεις με τον ιό».

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν αντισώματα και μπορούν να τον αντιμετωπίσουν εύκολα σε μία μελλοντική έκθεση. Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμα ποια είναι η διάρκεια που είναι προστατευμένοι από τον ιό.

Ο Fauci δήλωσε προσφάτως οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον COVID-19 θα είναι πιθανώς προστατευμένοι αν εμφανιστεί δεύτερη επιδημία του ιού το φθινόπωρο. Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς δεν παράγουν πάντοτε την απαραίτητη ποσότητα αντισωμάτων για να προστατευτούν από τον ιό μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα