Πότε Υποχωρεί η Ανοσμία που Προκαλεί η COVID-19;

Οι διαταραχές της όσφρησης που προκαλεί η COVID-19 μπορεί να παραμείνουν για περισσότερο από 5 μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τον Καναδά.

Σχεδόν ένας στους 5 επαγγελματίες υγείας που παρουσίασαν ανοσμία κατά τη νόσησή τους από COVID-19 είχε ακόμα διαταραχές της όσφρησης 150 ημέρες μετά την ανάρρωσή του, όπως ανέφερε η έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του American Academy of Neurology.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 813 επαγγελματίες υγείας από το Quebec που είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και έκαναν εξετάσεις της όσφρησης περίπου 5 μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με τον ιό. Η πλειοψηφία των εθελοντών (84%) ήταν γυναίκες.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της έρευνας, οι περισσότεροι εθελοντές που εξετάστηκαν στην έρευνα ήταν μεσήλικες και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα COVID-19.

Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές είχαν ως στόχο να εξετάσουν 64 σημεία ενδεικτικά βλαβών στο τρίδυμο νεύρο, καθώς και τα νεύρα της όσφρησης και της γεύσης. Οι εθελοντές αξιολόγησαν τις αισθήσεις τους σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 10, με το 0 να αντιπροσωπεύει απουσία της συγκεκριμένης αίσθησης.

Οι εξετάσεις της όσφρησης και γεύσης που έκαναν οι εθελοντές στο σπίτι περιελάμβαναν οσμές ή δοκιμές διαφόρων τροφίμων στο σπίτι, όπως το βούτυρο, η μαρμελάδα, το ξύδι ή ο καφές. Η γεύση και η όσφρηση εξετάστηκαν μόνο 5 μήνες μετά την ανάρρωση από την COVID-19 και οι εθελοντές κατέγραψαν ό,τι είχαν παρατηρήσει σχετικά με την κατάσταση των αισθήσεων αυτών κατά τη διάρκεια της νόσησης από τον ιό.

Με βάση την παραπάνω κλίμακα (από το 0 έως το 10) οι εθελοντές ανέφεραν ότι η όσφρησή τους ήταν κατά μέσο όρο 8.98 πριν νοσήσουν από COVID-19, 2.85 κατά τη διάρκεια της νόσησης και 7.41 5 μήνες αργότερα. Για τη γεύση, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 9.20, 3.59 και 8.05.

Συνολικά 580 εθελοντές ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει διαταραχές της όσφρησης κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, ενώ το 51.2% ανέφερε ότι δεν είχε επανέλθει ακόμα πλήρως η όσφρηση 5 μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Στις εξετάσεις όσφρησης που έγιναν στους εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι οι 134 από τους 810 (18.4%) είχαν πράγματι διαταραχές της όσφρησης.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους τις διαταραχές της όσφρησης και η κατάσταση της αίσθησης δεν εκτιμήθηκε από γιατρό. Αν και γνωρίζουμε ότι πράγματι η έκπτωση της όσφρησης παραμένει σε αρκετούς ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19, το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί από γιατρούς προκειμένου να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική του συχνότητα.

Στις αρχές του έτους, μία άλλη έρευνα από τη Γαλλία διαπίστωσε ότι το 24% των ασθενών με COVID-19 δεν είχαν παρουσιάσει βελτίωση της όσφρησης 60 ημέρες μετά την εμφάνιση του παραπάνω συμπτώματος. Όταν οι επιστήμονες της έρευνας αυτής χρησιμοποίησαν αντικειμενικά μέτρα για να εξετάσουν την κατάσταση της παραπάνω αίσθησης, διαπίστωσαν ότι το 15.3% είχε ακόμα ανοσμία 60 ημέρες μετά την ανάρρωσή του από τον ιό, ενώ το 4.7% είχε ακόμα διαταραχές της όσφρησης 6 μήνες αργότερα.

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις στους εθελοντές. Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να παρακολουθήσουν την πορεία τους για μεγαλύτερο διάστημα με σκοπό να διαπιστώσουν αν θα εμφανίσουν και άλλα χρόνια συμπτώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα