Πότε Μπορούμε να Έρθουμε σε Επαφή με ένα Άτομο που Νόσησε από COVID-19;

Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει αρκετούς από εμάς, ιδιαίτερα μετά την κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά της COVID-19 που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, είναι ποια είναι η διάρκεια που πρέπει να περάσει προκειμένου να μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με ένα άτομο που νόσησε από τον ιό.

Όπως ισχύει και με αρκετές άλλες λοιμώξεις, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να διαφέρει στον κάθε ασθενή, επομένως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις επίσημες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ασθενής μπορεί να βγει από την καραντίνα μετά από 5 ημέρες.

Οι οδηγίες αυτή έχουν βασιστεί σε πληθώρα νέων δεδομένων που δείχνουν ότι ένας ασθενής που νόσησε με τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα άτομα 2 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 2-3 ημέρες μετά την εμφάνιση των τελευταίων.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, ένας ασθενής με πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID-19 θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για 5 ημέρες από την ημέρα του 1ου συμπτώματος ή από την ημέρα του 1ου θετικού τεστ, αν είναι ασυμπτωματικός.

Μετά τις 5 ημέρες ο ασθενής μπορεί να διακόψει την καραντίνα και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, εφόσον τηρεί τα μέτρα για την πρόληψη της COVID-19.

Στο παρελθόν, η οδηγία ήταν ότι η διάρκεια της καραντίνας θα πρέπει να είναι 14 ημέρες, ωστόσο αυτό άλλαξε όταν διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς σταματούν να είναι μολυσματικοί πολύ πριν τις 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, την 1η ημέρα της λοίμωξης, ένας ασυμπτωματικός φορέας έχει περίπου 60% πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, ενώ στην 5η ημέρα ο κίνδυνος αυτός έχει περιοριστεί στο 10-20%. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι 5 ημέρες μετά το πρώτο σύμπτωμα, αν γίνεται χρήση μάσκας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Εκτίμηση του Κάθε Ασθενούς Ξεχωριστά

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι παρούσες οδηγίες διασφαλίζουν ότι η διάρκεια της καραντίνας περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μολύνει άλλα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, αν νοσήσαμε από COVID-19 προσφάτως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις πρώτες ημέρες μετά το πέρας της καραντίνας, ιδιαίτερα αν πρόκειται να έρθουμε σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον ιό, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένους, διαβητικούς ή ανοσοκατεσταλμένους.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο, αν πρόκειται να βρεθούμε σε χώρους με συνωστισμό όπου δεν θα φοράμε μάσκα για μεγάλο διάστημα, όπως για παράδειγμα σε ένα οικογενειακό τραπέζι, καλό θα είναι να έχουμε κάνει ένα rapid test εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ατόμων.

Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που αναφέραμε και παραπάνω, δηλαδή ότι ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να διαφέρει σε κάθε ασθενή, επομένως ακόμα και μετά τις 5 ημέρες της καραντίνας, θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν προσεκτικοί.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα