Πόσο Μειώθηκε η Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων της COVID-19 Μετά το Στέλεχος Δέλτα;

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 των εταιριών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson μειώθηκε σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα, όπως έδειξε μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ που εξέτασε 800.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, η αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης ήταν παρόμοια το Μάρτιο, όταν το στέλεχος Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ωστόσο διαφοροποιήθηκε σημαντικά μετά από 6 μήνες.

Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna μειώθηκε από 89% το Μάρτιο σε 58% το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, στο ίδιο διάστημα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer περιορίστηκε από 87% σε 45%.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι αυτό που σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση καθώς από 86% έπεσε στο 13% στο ίδιο διάστημα.

«Αν και ο εμβολιασμός μπορεί ακόμα να προστατεύσει από την COVID-19 λοίμωξη, η αποτελεσματικότητά του μειώθηκε μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα και η μείωση αυτή ήταν παρόμοια σε όλες τις ηλικίες», ανέφερε η μελέτη.

Τα 3 εμβόλια παρουσίασαν επίσης μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας για την πρόληψη του θανάτου από την COVID-19.

Συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους εθελοντές ίδιας ηλικιακής ομάδας, αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2, είχαν 76% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και το εμβόλιο της Johnson & Johnson ήταν 70% και 52%.

Ιδιαίτερα για τους ασθενείς άνω των 65 ετών, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη του θανάτου από COVID-19 ήταν 84% για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 82% για το εμβόλιο της Moderna και 73% για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η χορήγηση μίας τρίτης δόσης των εμβολίων είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα.

Από το σύνολο των εθελοντών που εξετάστηκαν στη μελέτη, περίπου 500.000 είχαν κάνει κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια τις COVID-19, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 ήταν ανεμβολίαστοι. Ο πληθυσμός των ανδρών της έρευνας ήταν σχεδόν εξαπλάσιος σε σχέση με αυτό των γυναικών, κάτι αναμενόμενο καθώς η έρευνα εξέτασε βετεράνους των ΗΠΑ. Περίπου το 48% των εθελοντών ήταν άνω των 65 ετών, το 29% ήταν 50-64 ετών, ενώ το 24% ήταν κάτω των 50 ετών.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα