Πόσο Γρήγορα Μειώνονται τα Αντισώματα από τα mRNA Εμβόλια της COVID-19; Τα Τελευταία Δεδομένα

Τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 αυξάνονται βραδύτερα και φθίνουν ταχύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα αντισώματα του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η ίδια μελέτη παρατήρησε ότι οι ηλικιωμένοι που κάνουν το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζουν ηπιότερη απόκριση αντισωμάτων σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για το εμβόλιο της Moderna.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το υψηλότερο επίπεδα των αντισωμάτων για την COVID-19 ταυτίζεται στα δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna). Η παρατήρηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης μελέτης από την ίδια ομάδα που είχαν δείξει ότι το εμβόλιο της Moderna επάγει καλύτερη απόκριση αντισωμάτων. Ωστόσο, η διαφορά αυτή αποδίδεται στην ταχύτερη μείωση των αντισωμάτων στο εμβόλιο της Pfizer, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. Κατά συνέπεια, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάζουν και το χρόνο που έχει περάσει από τη χορήγηση του εμβολίου, όπως τόνισαν.

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων παρουσιάζουν σταδιακή μείωση μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι στα mRNA εμβόλια η μείωση αυτή είναι ταχύτατη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Παρακολουθώντας την Απόκριση Αντισωμάτων

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τα επίπεδα των αντισωμάτων σε 234 εργαζομένους στο πανεπιστήμιο για ένα διάστημα 10 μηνών. 114 από αυτούς είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, 114 το εμβόλιο της Moderna, ενώ 6 είχαν επιλέξει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

1 εβδομάδα έως 20 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna είχαν 50% υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μετά από αυτό το διάστημα, τα επίπεδα των αντισωμάτων άρχισαν να μειώνονται, ωστόσο η μείωση αυτή ήταν ταχύτερη σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Μετά από 6 μήνες, αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna, καθώς και τους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για σοβαρή COVID-19 πριν από 6 μήνες.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης τόνισαν ότι, αν και τα δύο mRNA εμβόλια μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, η ποσότητα που mRNA σε καθένα από αυτά διαφέρει σημαντικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στην απόκριση αντισωμάτων που παρατήρησε η μελέτη. Η διαφορά του χρονικού διαστήματος ανάμεσα στις 2 δόσεις των εμβολίων ενδέχεται να επηρέασε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας σε κάποιο βαθμό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αποτελούν ένα σχετικό μέτρο εκτίμησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων συνδέονται άμεσα με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της COVID-19. Τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται πάντοτε ανεξαρτήτως αν προέρχονται από τον εμβολιασμό ή τη φυσική λοίμωξη, ωστόσο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσει άμεσα τα επίπεδά τους εφόσον έρθει ξανά αντιμέτωπο με τον ιό. Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι όλα τα εμβόλια που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη είχαν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων, της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19.

Αν κατανοήσουμε γιατί και σε ποιο βαθμό μειώνονται τα αντισώματα, ωστόσο, τότε οι υγειονομικοί φορείς θα μπορούν να αποφασίσουν καλύτερα αν και πότε θα πρέπει να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις και σε ποιους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που κάνουν το εμβόλιο της Pfizer παράγουν λιγότερα αντισώματα σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικίες. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 3 εβδομάδες και επιβεβαιώθηκε μέχρι το διάστημα των 6 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε δεν παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Moderna. Η ηλικία δεν επηρέαζε τα επίπεδα των αντισωμάτων για το τελευταίο αυτό εμβόλιο. Κατά συνέπεια, από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ίσως να προτιμήσουν το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παραπάνω θεωρία.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες παράγουν γενικά λιγότερα αντισώματα σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο, αντίθετα με προηγούμενα δεδομένα, η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε επίσης αν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από το εμβόλιο της Moderna προσφέρουν υψηλότερη προστασία στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό τις διαφορές στα ποσοστά επαναμολύνσεων ανάμεσα στα δύο mRNA εμβόλια.

«Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, ωστόσο αναφορικά με τα επίπεδα των αντισωμάτων φαίνεται να υπερτερεί ελαφρώς το εμβόλιο της Moderna. Η παρατήρηση αυτή αφορά περισσότερο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology.

Φωτογραφία: Gustavo Fring / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα