Πόσο Επικίνδυνο είναι να Εμβολιαστούμε αν Νοσούμε από COVID-19; Τι Έδειξε η Πρώτη Μελέτη Περιστατικού

Ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος ενοχοποιείται για την πανδημία της COVID-19, συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως και έχει επηρεάσει ήδη πάνω από 160 εκατομμύρια άτομα, προκαλώντας σχεδόν 3 εκατομμύρια θανάτους.

Σχεδόν 1 έτος μετά το πρώτο περιστατικό της πανδημίας το Δεκέμβριο του 2019, οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Αναπόφευκτα, κάποια άτομα που θα κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 θα έχουν ενεργό λοίμωξη (συνήθως εν αγνοία τους). Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Είναι επικίνδυνο να κάνει το εμβόλιο κάποιος που νοσεί, ακόμα και με ασυμπτωματική λοίμωξη, από COVID-19;

Μία ομάδα επιστημόνων εξέτασε το περιστατικό ενός 31χρονου γιατρού από τις ΗΠΑ, θέλοντας να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection και δίνει ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση αντιστοίχων καταστάσεων.

Εμβολιασμός για την COVID-19

Από το Δεκέμβριο του 2020, αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Σταδιακά, ξεκίνησε και ο εμβολιασμός άλλων πληθυσμιακών ομάδων, με σκοπό να επιτευχθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά ανοσίας.

Η τεχνολογία του mRNA αποτελεί μία από τις νεότερες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη εμβολίων και έχει χρησιμοποιηθεί σήμερα στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Τα εμβόλια αυτά περιέχουν την οδηγία για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2. Η οδηγία αυτή μεταφράζεται από τα κύτταρα του ανθρώπου, τα οποία ακολούθως παρουσιάζουν την πρωτεΐνη στην εξωτερική τους μεμβράνη, γεγονός που εκκινεί την ανοσιακή απόκριση γι’ αυτή την πρωτεΐνη.

Στη φυσική λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, δεν γνωρίζουμε σήμερα όλα τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής απόκρισης, ωστόσο φαίνεται ότι η μέση διάρκεια που απαιτείται για την ανίχνευση IgG όσο και IgM αντισωμάτων είναι περίπου 2 εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Προφανώς, η διάρκεια αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Το Περιστατικό

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν το περιστατικό ενός άνδρα γιατρού ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα COVID-19 λίγο μετά την 1η δόση του εμβολίου.

Ο 31χρονος άνδρας εργαζόταν σε μία κλινική με ασθενείς COVID-19 και εμφάνισε συμπτώματα που ομοιάζουν γρίπη λίγες ώρες μετά την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Ο ασθενής ανέφερε συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, βήχα, ρίγος, πυρετό και γενικευμένο άλγος στα άκρα. Όταν διαπίστωσε ότι τα συμπτώματά του δεν υποχώρησαν μετά τις πρώτες 24 ώρες, έκανε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 οι οποίες βγήκαν θετικές. Καθώς τα αναπνευστικά του συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά, του ζητήθηκε να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι.

Καθώς ο ασθενής είχε κάνει την 1η δόση του εμβολίου mRNA και είχε θετικές εξετάσεις για την COVID-19 σε μικρό χρονικό διάστημα, το περιστατικό του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θέλοντας να εξετάσουν αν τα συμπτώματά του αποτελούν ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ή αποδίδονται στον ιό SARS-CoV-2 οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ασχολήθηκαν αρκετά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Θέλησαν επίσης να διαπιστώσουν αν τα mRNA εμβόλια μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της εξέτασης PCR, καθώς και αν ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια ενεργού λοίμωξης είναι επικίνδυνος για τον ασθενή.

Για να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι επιστήμονες εξέτασαν την απόκριση αντισωμάτων του ασθενούς. Στο ρινοφαρυγγικό δείγμα που έλαβαν μετά τη διάγνωση της νόσου, τα επίπεδα του ιού είχαν περιοριστεί ήδη σε 1.7 εκατομμύρια αντίγραφα/ml, από τα 32 εκατομμύρια/ml της πρώτης εξέτασης.

Όταν η επιστημονική ομάδα επανέλαβε την εξέτασε μετά από 10 ημέρες, το ιικό φορτίο είχε μειωθεί ακόμα περισσότερο και είχε φτάσει στα 0.013 εκατομμύρια αντίγραφα/ml. Ο ασθενής είχε αντισώματα IgG τόσο για την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου, όσο και την πρωτεΐνη ακίδα.

Συμπεράσματα

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι εργαζόμενοι σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν ενεργό λοίμωξη COVID-19 όταν θα έρθει η ώρα να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, καθώς το εμβόλιο χορηγείται στο δελτοειδή μυ, η πιθανότητα θετικής εξέτασης PCR από ρινοφαρυγγικό δείγμα είναι πολύ χαμηλή.

Το σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες της έρευνας ήταν ότι το εμβόλιο είχε καλή ανοχή, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός είχε ήδη ενεργό λοίμωξη από SARS-CoV-2. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, της CRP, της προκαλσιτονίνης, των λευκοκυττάρων και των δεικτών του ήπατος και των νεφρών, δεν παρατήρησαν κανένα παθολογικό εύρημα 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται εξετάσεις για τον ιό πριν τη χορήγηση του εμβολίου, καθώς ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της λοίμωξης δεν φαίνεται να συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οποιοσδήποτε κάνει εμβόλιο και έχει ανεπιθύμητες ενέργειες για περισσότερο από 1 ημέρα, θα πρέπει ίσως να κάνει rapid test.

Φωτογραφία: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα