Πόσο Αποτελεσματική είναι η Χρήση της Μάσκας ως Μέτρο Πρόληψης για την COVID-19; Τα Τελευταία Δεδομένα

Στις περιοχές όπου γίνεται καθολική χρήση μάσκας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, τα περιστατικά των νέων λοιμώξεων είναι 53% χαμηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών ήταν επίσης αποτελεσματικά μέτρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ωστόσο η χρήση μάσκας ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέτρο, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Η επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί λοιμωξιολόγοι από την Αυστραλία, την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία, εξέτασε 72 έρευνες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο σε 8 έρευνες που είχαν δεδομένα για το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στις 6 από τις παραπάνω έρευνες που είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της μάσκας στον περιορισμό της πανδημίας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου μπορεί να περιορίσει κατά 53% τον αριθμό των νέων περιστατικών COVID-19. Εξετάζοντας το παραπάνω δεδομένο σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μάσκες μπορούν να αποτρέψουν ένα σημαντικό αριθμό νοσηλειών και θανάτων από τον ιό.

Μάλιστα, μία έρευνα που εξέτασε δεδομένα από 200 περιοχές, παρατήρησε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας συνδέθηκε με σχεδόν 46% μειωμένο αριθμό νοσηλειών και θανάτων από COVID-19. Σε μία άλλη έρευνα από τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 ήταν μειωμένη κατά 29% στις πολιτείες όπου η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική.

Ένας περιορισμός της παρούσας ανάλυσης ήταν ότι δεν κατάφερε να εξετάσει την αποτελεσματικότητα κάθε είδους μάσκας, ούτε είχε δεδομένα για τα ποσοστά συμμόρφωσης του πληθυσμού με το παραπάνω μέτρο.

Σε 5 έρευνες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής αποστασιοποίησης διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω μέτρο μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού κατά 25%. Μία έρευνα από τις ΗΠΑ έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα είναι χαμηλότερη (12%), ενώ μία έρευνα από το Ιράν συνέδεσε την κοινωνική αποστασιοποίηση με μειωμένα ποσοστά θανάτου από τον ιό.

Το πλύσιμο των χεριών συνδέθηκε επίσης με 53% μειωμένο αριθμό νέων περιστατικών, ωστόσο μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες, η σύνδεση δεν ήταν πλέον στατιστικώς σημαντική, κυρίως λόγω του χαμηλού αριθμού των ερευνών με το παραπάνω τελικό σημείο.

Αρκετές από τις έρευνες που συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση είχαν εξετάσει και άλλα μέτρα πρόληψης, όπως η καραντίνα, το ολικό lockdown, το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο των σχολείων, το κλείσιμο των καταστημάτων και τους περιορισμούς των ταξιδίων. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων, καθώς οι επιμέρους έρευνες είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα της ανάλυσης συμφωνούν με αυτά προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι δυνατό να περιορίσουν τόσο τα ποσοστά μετάδοσης του ιού, όσο και τον αριθμό των θανάτων.

Προφανώς, τόσο η εμφάνιση νέων στελεχών με αυξημένη μολυσματικότητα όσο και η κυκλοφορία των εμβολίων αναμένεται να επηρεάσουν τα παραπάνω ποσοστά, επομένως είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Φωτογραφία: Arina Krasnikova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα