Πόσο Αποτελεσματική είναι η Κοινωνική Αποστασιοποίηση στον Περιορισμό του COVID-19;

Όσο πιο αυστηρά τηρούμε τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί COVID-19, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα.

Η τελευταία, προέρχεται από ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health των ΗΠΑ και εξέτασε ένα τυχαίο δείγμα περισσοτέρων από 1000 κατοίκων του Μέριλαντ. Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, αυτοί που ταξιδεύουν συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν σχεδόν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να έχουν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Αντιθέτως, αυτοί που δήλωσαν ότι τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, είχαν 10 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό.

«Οι παρατηρήσεις μας ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι αν έχετε σκοπό να βγείτε από το σπίτι, πρέπει να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, καθώς η συμμόρφωση με τα παραπάνω μέτρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης», υποστήριξε ο Sunil Solomon, PhD, συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής στο Johns Hopkins University School of Medicine.

Πως να Μειώσετε τον Κίνδυνο Μόλυνσης

Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να έχει αρκετές πτυχές, ωστόσο ουσιαστικά συνοψίζεται σε δύο οδηγίες: παραμείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και τηρείτε τις αποστάσεις αν χρειαστεί να βγείτε έξω.

Καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται σε χώρους με χαμηλό εξαερισμό. Το κλειδί για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης είναι να αποφεύγουμε τη μεγάλη διάρκεια παραμονής σε χώρους με υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων του ιού στον αέρα.

Στους χώρους αυτούς θα πρέπει επίσης να φοράμε μάσκα, να διατηρούμε τις αποστάσεις και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε κάθε κλειστό χώρο όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης.

Σε κλειστούς χώρους με αρκετά άτομα, όπως για παράδειγμα σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα ναό, ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επίσης φυσικοί φραγμοί για να βελτιωθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Σε ορισμένους από τους παραπάνω χώρους, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός, ενδεχομένως τα 2 μέτρα να μην είναι αρκετά.

Ποιοι Κλειστοί Χώροι είναι οι πιο Επικίνδυνοι;

Στην Ελλάδα, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, ωστόσο ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό διαφοροποιείται ανάλογα με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, αν μπείτε σε ένα σούπερ μάρκετ φορώντας μάσκα και αγοράσετε γρήγορα τις προμήθειες που θέλετε, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με το εστιατόριο και το ναό, όπου οι άνθρωποι ομιλούν συνεχώς και ορισμένοι από αυτούς δεν φορούν μάσκες.

Το λεωφορείο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδανικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό, ιδιαίτερα για άτομα που χρειάζονται τα παραπάνω μέσα για τη μετάβαση στην εργασία τους.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να μπείτε στο λεωφορείο, προτιμήστε τη χειρουργική μάσκα από μία πάνινη. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, φροντίστε να φορέσετε διπλή ή τριπλή πάνινη μάσκα την οποία έχετε πλύνει επαρκώς.

Ορισμένες δραστηριότητες είναι λιγότερο επικίνδυνες σε σχέση με άλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι στείρες κινδύνων. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο στο εστιατόριο να τρώτε σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και εκεί.

Ένα Ιδανικό Περιβάλλον

Η έρευνα δεν ρώτησε τους εθελοντές γιατί έλαβαν μέρος σε ορισμένες δραστηριότητες, ούτε με ποιο τρόπο έγινε αυτό. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές που δεν εξετάστηκαν και ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, υπάρχει πιθανότητα σε ένα ναό να φορούν όλοι μάσκα και να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων.

«Προφανώς η έρευνά μας δεν υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να λειτουργούν οι ναοί. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιδανικός αυτός τρόπος λειτουργίας των ναών δεν εφαρμόζεται τυπικά», εξήγησαν.

Ο Solomon υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν επικεντρώθηκε πολύ στις λεπτομέρειες, ωστόσο σε μελλοντικές μελέτες σκοπεύει να εξετάσει και άλλους παράγοντες.

«Ένας από τους περιορισμούς της έρευνάς μας ήταν ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε μία δραστηριότητα, συνήθως συμμετέχουν και σε άλλες, επομένως είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ποια από αυτές συνδέεται με το μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε ο Solomon.

«Το συμπέρασμα από την έρευνά μας είναι ότι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους στις οποίες λαμβάνουν μέρος αρκετά άτομα είναι πιο επικίνδυνες. Η παρατήρηση αυτή συμφωνεί με αυτά που γνωρίζουμε για την εξάπλωση του ιού. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα