Πόσες Φορές Μπορούμε να Χρησιμοποιήσουμε την Κάθε Μάσκα Ν95;

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις χειρουργικές μας μάσκες, με τις καλύτερες Ν95. Αν και είναι αλήθεια ότι οι τελευταίες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη μόλυνση με τον ιό, η διαθεσιμότητά τους είναι σχετικά περιορισμένη και αυτός είναι ο λόγος που δεν προτάθηκαν για το σύνολο του πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, δείχνει ότι μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τις μάσκες Ν95 μέχρι και 25 φορές, γεγονός που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ευρεία χρήση τους.

Ο σκοπός της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control, ήταν να εξετάσει αν η απολύμανση της μάσκας μετά τη χρήση της (προκειμένου να καταστραφούν τα σωματίδια του ιού στην εξωτερική της επιφάνεια) επηρεάζει την ικανότητά της να προστατεύει από τον ιό.

Αν και δεδομένα στην αρχή της πανδημίας είχαν δείξει ότι οι μάσκες Ν95 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά 2-3 φορές χωρίς κινδύνους, η νέα έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μετά από 25 κύκλους καθαρισμού, η μάσκα παραμένει εξίσου αποτελεσματική.

Η Ν95 είναι ένα ειδικό είδος μάσκας που εφαρμόζει στο πρόσωπο και φιλτράρει περισσότερο από το 95% των σωματιδίων του αέρα.

«Οι περισσότερες έρευνες που είχαν εξετάσει τις παραπάνω μάσκες μέχρι σήμερα είχαν σημαντικές ελλείψεις και δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν σε σαφή αποτελέσματα. Η μελέτη μας κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2020, 7 εθελοντές φόρεσαν μάσκες Ν95 και οι επιστήμονες απολύμαναν τις μάσκας μετά από την καθημερινή τους χρήση. Μετά τον καθαρισμό, επέστρεψαν τις μάσκες στους εθελοντές και τους ζήτησαν να εξετάσουν αν εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο.

Κάθε μέρα, οι επιστήμονες εξέταζαν την αποτελεσματικότητα της μάσκας, καθώς και την εφαρμογή της στο πρόσωπο των εθελοντών. Μετά από 25 ημέρες, ούτε η ικανότητα της μάσκας να φιλτράρει σωματίδια, αλλά ούτε και το σχήμα της είχε επηρεαστεί και παρέμενε εξίσου αποτελεσματική με την πρώτη ημέρα που την φόρεσαν οι εθελοντές.

Η έρευνα σταμάτησε στην 25η ημέρα, καθώς προηγούμενες έρευνες από το FDA είχαν δείξει ότι στις 35 ημέρες η μάσκα έχει αρχίσει να επηρεάζεται, επομένως οι επιστήμονες έκριναν ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα για μεγαλύτερη διάρκεια.

Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαλεία που δεν διαθέτουμε στο σπίτι για τον καθαρισμό της μάσκας Ν95, μία πρόσφατη έρευνα στο PLOS One έδειξε ότι είναι δυνατό να καθαρίσουμε τις μάσκες αυτές και στο σπίτι. Συγκεκριμένα, αν βάλουμε τη μάσκα στο φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά, μπορούμε να καταστρέψουμε τα σωματίδια του SARS-CoV-2, χωρίς να επηρεαστεί η μάσκα. Ωστόσο, ο καθαρισμός με αυτό τον τρόπο έγινε μόλις 1 φορά σε αυτή την έρευνα, επομένως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης για τις μάσκες Ν95 είναι πολύ θετικές και βοηθούν έτσι ώστε να εδραιωθεί περισσότερο η χρήση τους σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Φωτογραφία: CDC / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα