Πώς Επηρεάστηκε το Προσδόκιμο Ζωής του Πληθυσμού από την Πανδημία;

Η πανδημία της COVID-19 μείωσε το προσδόκιμο ζωής του παγκοσμίου πληθυσμού, το οποίο έφτασε στη χαμηλότερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 29 χώρες της Ευρώπης, τη Χιλή και τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το προσδόκιμο ζωής για το 2021 παρέμεινε χαμηλότερο σε όλες τις χώρες σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Σε προηγούμενες επιδημίες που είχαν λάβει μεγάλη κλίμακα, το προσδόκιμο ζωής επανήλθε σχετικά γρήγορα μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα φαίνεται ότι η COVID-19 επηρέασε περισσότερο το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού σε σχέση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη. Αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα που έχουν δείξει ότι όλες οι προηγούμενες επιδημίες της γρίπης από τον 20ο αιώνα επηρέασαν πολύ λιγότερο το προσδόκιμο ζωής σε σχέση με την COVID-19.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, το 2021 παρατηρήθηκε σαφής διαφοροποίηση στις χώρες τις Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης το προσδόκιμο ζωής επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την κατακόρυφη μείωση που παρατηρήθηκε το 2020. Συγκεκριμένα, το παραπάνω φαινόμενο παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ελβετία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Αντιθέτως, στην Ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ το προσδόκιμο ζωής περιορίστηκε ακόμα περισσότερο στο ίδιο διάστημα. Μάλιστα, η μείωση που παρατηρήθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν συγκρίσιμη με αυτή που είχε καταγραφεί κατά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως αναφέρει η μελέτη.

Ο κυριότερος παράγοντας που εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που εξετάστηκαν ήταν το προσδόκιμο ζωής πριν την πανδημία. Συγκεκριμένα, στις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο, το τελευταίο επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα το 2021. Η χώρα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση ήταν η Βουλγαρία, στην οποία παρατηρήθηκε μείωση του μέσου προσδοκίμου ζωής κατά 43 μήνες. Όπως αναφέρει η μελέτη «στη Βουλγαρία, τη Χιλή, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο το 2021 σε σχέση με το 2020, γεγονός που δείχνει ότι οι επιδράσεις της πανδημίας δεν έχουν περιοριστεί ακόμα».

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε το προσδόκιμο ζωής ήταν ο εμβολιασμός. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, η μείωση στο προσδόκιμο ήταν μικρότερη. Ιδιαίτερα στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 80, το προσδόκιμο επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα το 2021 συγκριτικά με το 2020.

«Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής εντοπίστηκε περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες το 2021, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες οι περισσότεροι ασθενείς εμβολιάστηκαν και επομένως μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Στις χώρες όπως η Ελβετία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Γαλλία, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατάφεραν να επαναφέρουν το προσδόκιμο ζωής στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς όλες οι παρεμβάσεις είχαν ως στόχο τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τα άτομα νεαρής ηλικίας», πρόσθεσαν.

«Όπως φαίνεται, στις χώρες που ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά την πανδημία, το προσδόκιμο ζωής θα παραμείνει χαμηλότερο για μεγαλύτερο διάστημα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα