Ποιοι είναι Περισσότερο Προστατευμένοι από το Στέλεχος Όμικρον;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, οι εμβολιασμένοι, καθώς και οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είναι αυτοί που διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από το στέλεχος Όμικρον.

Ωστόσο, από τις παρατηρήσεις της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σημαντικές διαφορές με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, γεγονός που δείχνει ότι τόσο τα εμβόλια όσο και το ιστορικό λοίμωξης θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωσή του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Microbes & Infection και δείχνει ότι, αν και η τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανοσία, αυτή ενδέχεται να μην είναι και πάλι επαρκής για να προστατεύσει από το στέλεχος Όμικρον.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Youchun Wang από το National Institutes for Food and Drug Control της Κίνας, τα δείγματα του ιού που έλαβαν από τη Νότια Αφρική είχαν την ικανότητα να αποφεύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων του στελέχους Όμικρον περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19», είπε ο Wang.

«Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί είχαν αυξημένη ανοσία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό γεγονός που δείχνει ότι το ιστορικό λοίμωξης μπορεί να προστατεύσει μερικώς από το νέο στέλεχος της πανδημίας».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι καθώς η ανοσία ούτως ή άλλως φθίνει σε ένα διάστημα περίπου 6 μηνών, αυτό σημαίνει ότι ο ιός ενδεχομένως θα μπορεί να διαφύγει ευκολότερα την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η ομάδα του Wang υποστήριξε ότι ακόμα και σε αυτούς που έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, πιθανώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του ιού.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε 28 δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν νοσήσει με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας και συνέκρινε το στέλεχος αυτό με άλλα στελέχη του ιού, μεταξύ των οποίων το Όμικρον και το Δέλτα.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει την ικανότητα του στελέχους Όμικρον να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των εμβολίων και του ιστορικού λοίμωξης, γεγονός που δείχνει ότι σύντομα θα πρέπει να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές πρόληψης», αναφέρει ο Wang.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι σύντομα θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες με σκοπό να εκτιμηθεί η επίδραση του στελέχους Όμικρον στην πορεία της πανδημίας και, σημαντικότερα, αν αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα.

«Προκειμένου να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε ευκολότερα τις επιδράσεις του συγκεκριμένου στελέχους θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης τη μολυσματικότητά του καθώς και την ταχύτητα που πολλαπλασιάζεται όταν μολύνει ένα νέα ασθενή», εξήγησε ο Wang.

Ένας σημαντικός περιορισμός της παρούσας μελέτης είναι ότι εξέτασε δείγματα μόνο in vitro. Ωστόσο, άλλες μελέτες που είχαν χρησιμοποιήσει παρόμοιες προσεγγίσεις είχαν καταλήξει σε αποτελέσματα που τελικά αποδείχθηκαν σωστά, άρα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι καλό θα είναι να ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή μέτρων πρόληψης για το στέλεχος Όμικρον, καθώς τα αποτελέσματά τους κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές μελέτες.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα