Ποιες Παθήσεις Εμφανίζονται Συχνότερα στους Ασθενείς με COVID-19 μετά τη Νοσηλεία τους;

Αρκετές επιδράσεις της COVID-19 παραμένουν ακόμα και μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως διαπίστωσε η τελευταία, το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων είναι πολύ υψηλότερο στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, αρκετοί ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 παρουσίασαν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα, χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική νόσο ή διαβήτη.

Επιπλέον, οι ασθενείς με οξεία COVID-19 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν σχεδόν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο νέας νοσηλείας και σχεδόν 8 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Τα ποσοστά αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων ήταν επίσης σημαντικά αυξημένα στην ίδια ομάδα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Οι περισσότερες έρευνες που εξέτασαν τις χρόνιες επιδράσεις της COVID-19 λοίμωξης έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στα συμπτώματα της long COVID και όχι στη δυσλειτουργία συγκεκριμένων οργάνων. Επιπλέον, ελάχιστες από τις παραπάνω μελέτες είχαν συμπεριλάβει ομάδα ελέγχου, γεγονός που σίγουρα περιορίζει την ισχύ των αποτελεσμάτων τους.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από νοσοκομεία του National Health Service της Αγγλίας. Εξετάστηκαν συνολικά περίπου 48.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και μία ομάδα ελέγχου ίσου μεγέθους από το γενικό πληθυσμό της Αγγλίας.

Η μέση ηλικία των ασθενών με COVID-19 ήταν τα 65 χρόνια και το 55% ήταν άνδρες. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς ήταν κυρίως άνδρες, άνω των 50 ετών, πρώην καπνιστές και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ οι περισσότεροι είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις και ιστορικό προηγουμένων νοσηλειών.

Το 29% περίπου των ασθενών με COVID-19 νοσηλεύτηκαν ξανά μέσα σε 140 ημέρες από το αρχικό εξιτήριο, ενώ το 12% κατέληξε μέσα στο ίδιο διάστημα. Τα ποσοστά αυτά ήταν 3.5 φορές και 7.7 φορές αυξημένα, αντίστοιχα, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Περίπου 14.000 ασθενείς με COVID-19 διαγνώστηκαν με αναπνευστικές παθήσεις μετά το εξιτήριο που πήραν, με τις 6.100 από αυτές να αποτελούν πρώτη διάγνωση. Οι αριθμοί αυτοί ήταν 6 και 27.3 φορές αυξημένοι, αντίστοιχα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Συγκριτικά με την ίδια ομάδα, οι ασθενείς με ιστορικό νοσηλείας για COVID-19 παρουσίασαν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα 3 φορές συχνότερα, χρόνια νεφρική νόσο 2.8 φορές συχνότερα, χρόνια ηπατική νόσο 1.9 φορές συχνότερα και διαβήτη 1.5 φορές συχνότερα.

Ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου, νοσηλείας και δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων μετά το εξιτήριο ήταν υψηλότερος για τους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 της καυκάσιας φυλής.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξήγησαν, ωστόσο, ότι συγκριτικά με την αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα στο γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς νεαρότερης ηλικίας είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τις παραπάνω επιπλοκές.

Ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας ήταν η αδυναμία προσδιορισμού των ακριβών ποσοστών κάθε επιπλοκής στην ομάδα ελέγχου, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού αριθμού των συμβαμάτων. Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς ενδέχεται να είχαν αδιάγνωστη υπέρταση ή διαβήτη, κάτι που πιθανώς επηρέασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε άμεσα τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων επιπλοκών μετά την COVID-19 λοίμωξη, έτσι ώστε να μπορούμε να χορηγήσουμε εγκαίρως τις κατάλληλες θεραπείες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα