Ποια Ζώα Μπορεί να Μολύνει ο Ιός SARS-CoV-2;

Ο ιός που ενοχοποιείται για την πανδημία της COVID-19 φέρει διάφορα γονίδια τα οποία του επιτρέπουν να μολύνει όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και αρκετά είδη ζώων. Επίσης, όπως ένα ζώο μπορεί να μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 από έναν άνθρωπο ή το αντίστροφο, το ίδιο συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο. Δηλαδή, ένα ζώο μπορεί να μολύνει με τον ιό ζώα που ανήκουν σε άλλα είδη. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της βιβλιογραφίας έχει επικεντρωθεί στη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 ανάμεσα στους ανθρώπους, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τους μηχανισμούς εξάπλωσης του ιού στα ζώα.

Με σκοπό να καλύψουν το παραπάνω κενό, επιστήμονες από το University of Veterinary Medicine της Βιέννης συγκέντρωσαν αναφορές από τη βιβλιογραφία για περιστατικά μόλυνσης ζώων με τον ιό SARS-CoV-2, δημιουργώντας έτσι μία μεγάλη βάση δεδομένων. Όπως υποστήριξαν, αν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς εξάπλωσης του ιού στα θηλαστικά, αλλά και από τα θηλαστικά στον άνθρωπο, τότε θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την παρούσα πανδημία ή ακόμα και να αποτρέψουμε την επόμενη.

«Πρέπει να σταματήσουμε να εξετάζουμε την πανδημία ανθρωποκεντρικά, καθώς γνωρίζουμε από την αρχή της εξάπλωσης του ιού ότι αυτός μπορεί να μεταδοθεί τόσο από τα ζώα στον άνθρωπο όσο και το αντίστροφο. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται και σε διαφορετικά είδη στο ζωικό βασίλειο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πράγματι, σήμερα αρκετά δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως για παράδειγμα τα μινκ. Πριν από μερικούς μήνες, αναγκαστήκαμε να εξαλείψουμε μεγάλους πληθυσμούς των παραπάνω ζώων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού σε αυτό το είδος.

Ένα άλλο ζώο που μπορεί να μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 είναι τα ελάφια, ενώ το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αιλουροειδή, ανεξαρτήτου μεγέθους.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η δουλειά της επιστημονικής ομάδας, η οποία συγκέντρωσε όλη τη βιβλιογραφία σε μία μεγάλη βάση δεδομένων μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού.

Η βάση δεδομένων που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς προστίθενται σε αυτή όλο και περισσότερες πληροφορίες. Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της ανάλυσης, τα παραπάνω δεδομένα θα μας επιτρέψουν να εξερευνήσουμε όχι μόνο τη συμπεριφορά του ιού σε ένα συγκεκριμένο είδος ζώου, αλλά σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

«Μας έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε τόσο πολλά ζώα. Η βάση δεδομένων που αναπτύξαμε είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μας βοηθά να εξερευνήσουμε περισσότερο τους μηχανισμούς μετάδοσης του ιού σε αυτά τα είδη, αλλά και στον άνθρωπο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Erik Karits

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα