Ποια είναι τα Συχνότερα Συμπτώματα στις Νεότερες Παραλλαγές του Στελέχους Όμικρον;

Μία έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι η αγευσία και η ανοσμία δεν αποτελούν πλέον τα συχνότερα συμπτώματα στους ασθενείς με COVID-19.

Εξετάζοντας περισσότερους από 17.500 ασθενείς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 58% ανέφερε πονόλαιμο, το 49% κεφαλαλγία, το 40% ρινική συμφόρηση, το 40% ξηρό βήχα και το 40% ρινική καταρροή.

Άλλα συμπτώματα που εμφανίστηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά ήταν ο παραγωγικός βήχας (37%) και το φτέρνισμα (32%). Τέλος, συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης, η ανοσμία η δύσπνοια και η αγευσία ήταν σχετικά σπάνια (27%, 13%, 11% και 10% αντίστοιχα). Μάλιστα, η ανοσμία ήταν το 20ο σύμπτωμα σε συχνότητα, όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ανοσμία και η αγευσία ήταν τα 2 πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης.

Η παρούσα μελέτη είχε τίτλο REACT και είχε ως στόχο να εξετάσει πως διαφοροποιούνται τα συμπτώματα του ιού SARS-CoV-2 στις νεότερες παραλλαγές. Η επιστημονική ομάδα από το Imperial College London έστελνε self test στους εθελοντές κάθε μήνα, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι τελευταίοι ανέφεραν τα συμπτώματά τους.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα της COVID-19 έχουν διαφοροποιηθεί από αυτά που παρατηρούσαμε στην αρχή της πανδημίας, κυρίως εξ’ αιτίας της εμφάνισης των νέων στελεχών. Στην Ευρώπη, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου σήμερα, τα στελέχη που κυκλοφορούν κυρίως είναι οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμφανιστεί και η παραλλαγή ΒΑ.2.75, ωστόσο δεν έχει επεκταθεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό.

Η διαφοροποιήση των συμπτωμάτων της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας έχει παρατηρηθεί και από άλλες μελέτες προσφάτως. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό Otolaryngology – Head and Neck Surgery υποστήριξε ότι η συχνότητα της ανοσμίας και της αγευσίας είναι 17% σε αυτούς που μολύνονται με το στέλεχος Όμικρον. Αντιθέτως, στους ασθενείς που νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα, το ποσοστό αυτό ήταν 44%, ενώ για το στέλεχος Άλφα 50%.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ξανά αύξηση της ανοσμία και της αγευσίας στα περιστατικά COVID-19, γεγονός που δείχνει ότι ίσως τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκληθούν από τις νεότερες παραλλαγές.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι αν και υπάρχουν ακόμα περιστατικά ανοσμίας και αγευσίας, αυτά είναι σίγουρα χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν στο κύμα του στελέχους Δέλτα.

Φωτογραφία: Vlada Karpovich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα