Ποια είναι τα Άτυπα Συμπτώματα του COVID-19;

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τον SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που ευθύνεται για την πανδημία που αντιμετωπίζουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπτώματα του ιού. Αν και γνωρίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του COVID-19 είναι ο ξηρός βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια, υπάρχουν αρκετά άλλα άτυπα συμπτώματα κορονοϊού που προηγούνται της εμφάνισης των παραπάνω και δεν παρατηρούνται σε όλους τους ασθενείς. Παραδείγματα των συμπτωμάτων αυτών είναι η διάρροια, η ανοσμία και η αγευσία.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τα 10 συχνότερα άτυπα συμπτώματα του COVID-19.

Διάρροια και Ναυτία

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν παρατηρηθεί αρκετά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα στους ασθενείς που πάσχουν από COVID-19, ωστόσο οι έρευνες σχετικά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων αυτών δεν έχουν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα αναφορικά με τη συχνότητά τους. Τελευταία δεδομένα είχαν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 10 ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η διάρροια και η ναυτία.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι σχεδόν το 3% των ασθενών από την Κίνα παρουσίασε διάρροια. Η συχνότητα της ναυτίας είναι σχεδόν 5% σύμφωνα με μία έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μία νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος και προσεγγίζει μάλιστα το 50%.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, η εμφάνιση συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό ακολουθείται συνήθως από αναπνευστικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πυρετό ή βήχα. Μόλις το 3% των ασθενών που εξετάστηκαν παρουσίασε συμπτώματα μόνο από το γαστρεντερικό σύστημα.

Αίσθημα Κακουχίας και Σύγχυση

Σε μία πρόσφατη μελέτη περιστατικών από έναν οίκο ευγηρίας στην Ουάσιγκτον, σχεδόν το 1/3 των ηλικιωμένων είχε θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2, ωστόσο κανένας δεν παρουσίασε τα τυπικά συμπτώματα. Ένας μικρός αριθμός ασθενών, μάλιστα, παρουσίασε ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως αίσθημα κακουχίας, αδιαθεσία ή ανησυχία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει κακουχία, αποπροσανατολισμό και αίσθημα εξάντλησης.

Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί στο παρελθόν ως άτυπα συμπτώματα του ιού και συνήθως συνοδεύουν το βήχα και τον πυρετό. Το αίσθημα κόπωσης, το οποίο συχνά συνοδεύει άλλα συμπτώματα, εμφανίζεται σπάνια επί απουσίας άλλων συμπτωμάτων.

Η καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση από την πανδημία μπορεί να ενισχύσει επίσης το άγχος που βιώνουν αρκετοί ασθενείς.

Οι παραπάνω, αλλά και πολλοί άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να μην πανικοβληθούμε αν νιώσουμε αίσθημα κόπωσης ή δυσφορίας.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η σοβαρή σύγχυση, η αδυναμία αφύπνισης και οι διαταραχή της εγρήγορσης αποτελούν προειδοποιητικά σημεία, επομένως οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα αν εμφανίζεται επίσης δύσπνοια, θωρακικό άλγος και ιώδης χρώση στα χείλη.

Ρίγος και Μυαλγίες

Το ρίγος και οι μυαλγίες είναι συμπτώματα που εμφανίζονται σε αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η γρίπη. Σήμερα, έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά ασθενών με COVID-19 που παρουσίασαν ρίγος και μυαλγίες, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η συχνότητά τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 11% των ασθενών παρουσίασε ρίγος, ενώ το 14% ανέφερε μυαλγίες.

Αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, προσπαθήστε να λάβετε επιπλέον μέτρα για να προλάβετε τη μετάδοση της νόσου, ξεκουραστείτε και πίνετε αρκετά υγρά.

Κεφαλαλγίες και Ίλιγγος

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το 8% περίπου των ασθενών με COVID-19 παρουσίασαν κεφαλαλγίες.

Σε ορισμένους ασθενείς παρατηρήθηκε επίσης ίλιγγος, ωστόσο τα συχνά ή πολύ σοβαρά επεισόδια ιλίγγου παραπέμπουν συνήθως σε άλλη διάγνωση.

Η Καταρροή Σπάνια Αποτελεί Σύμπτωμα του COVID-19

Η ρινική καταρροή σπάνια αποτελεί σύμπτωμα του COVID-19 και συνήθως παραπέμπει σε άλλη διάγνωση, όπως οι αλλεργίες ή το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με δεδομένα από τον WHO, μόλις το 5% των ασθενών με COVID-19 παρουσιάζει ρινική συμφόρηση ή καταρροή.

Το φτέρνισμα δεν αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊού. Αν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από COVID-19, αλλά από κάποια άλλη νόσο, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα ή οι αλλεργίες.

Ο πονόλαιμος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον COVID-19, ωστόσο το σύμπτωμα αυτό αποδίδεται συχνότερα στη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Φωτογραφία: Jose Navarro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα